ΑΘΗΝΑ
05:00
|
20.09.2024
Το τραγούδι Jerusalema, σε γλώσσα Ζουλού, πλέον σαρώνει το διαδίκτυο, εμπεδώνοντας την “πολιτική της χαράς”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα έπεσα πάνω σε ένα βιντεάκι, όπου παιδιά από την Αφρική χόρευαν το Jerusalema, το τραγούδι σε γλώσσα Ζουλού που έχει γίνει παγκόσμια επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια. Κυκλοφόρησε στο YouTube τον Νοέμβριο 2019 από τον Νοτιοαφρικάνο dj και μουσικό γνωστό ως Master KG (κατά κόσμον Kgaogelo Moagi) και την επίσης Νοτιοαφρικανή τραγουδίστρια Nomcebo Zikode. Σε μία μόλις εβδομάδα έφτασε το ένα εκατομμύριο views και πλέον σαρώνει το διαδίκτυο, ενώ κυκλοφορούν ήδη διάφορες παραλλαγές του.

Το τραγούδι είναι ένα είδος αφρικανικού γκόσπελ, σε ηλεκτρονικό αφρο-ντίσκο ρυθμό. Οι στίχοι, είναι όπως είπαμε στη γλώσσα των Ζουλού. Ο ποιητής-τραγουδιστής μιλά για την Ιερουσαλήμ σαν το πραγματικό σπίτι του ανθρώπου, και ζητά από την “ουράνια πόλη” να μη μας αφήσει εδώ, αλλά να μας πάρει κοντά της.

“Jerusalema, ikhaya lami Ngilondoloze Uhambe nami Zungangishiyi lana Ndawo yami ayikho lana Mbuso wami awukho lana Ngilondoloze Zuhambe nami”. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον: “Ιερουσαλήμ, σπίτι μου Σώσε με Μείνε μαζί μου Μη με αφήνεις εδώ Ο τόπος μου δεν είναι εδώ Το βασίλειό μου δεν είναι εδώ Σώσε με Έλα μαζί μου

#JerusalemaChallenge

Από τότε που κυκλοφόρησε, το Jerusalema έχει προκαλέσει ένα παγκόσμιο χορευτικό ντελίριο. Το #JerusalemaChallenge είναι ένας αυθόρμητος άτυπος χορευτικός διαγωνισμός, όπου παρέες, οικογένειες, μαθητές σχολείων, λουόμενοι σε παραλίες, υπάλληλοι αεροπορικών εταιρειών, νοσοκομειακοί, πυροσβέστες, και βέβαια… αστυνομικοί και ιερείς, βιντεοσκοπούν και ανεβάζουν στα social media τη δική τους χορευτική εκδοχή.

Έχω την εντύπωση πως το κορυφαίο απ’ αυτά τα χορευτικά βιντεάκια είναι των παιδιών από την πόλη Μασάκα της Ουγκάντα, που ανέφερα στην αρχή του άρθρου.

Ιδού ένα άλλο βιντεάκι, που συγκεντρώνει δέκα από τις πιο δημοφιλείς ομάδες #JerusalemaChallenge. Πρώτοι έρχονται οι Βενεζουελάνοι…

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τέτοια βιντεάκια…

Εδώ είναι Ελβετοί αστυνομικοί που χορεύουν #JerusalemaChallenge.

Εδώ είναι οι ιερείς από τον ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό ναό του Μόντρεαλ στον Καναδά.

Απ’ όλο αυτό το πανηγύρι δεν έλειψαν και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, που στα μέσα Μαΐου ανέβασαν στο YouTube τη δική τους εκδοχή #JerusalemaChallenge.

“Ήταν ένας τρόπος να ξεφύγουμε από τη στενοχώρια και τη μαυρίλα που έφερε στη ζωή μας η πανδημία”, είπε εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης η κ. Ελένη Στρούλια, που είχε και την ιδέα. Και συνέχισε: “Τηρώντας πάντα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κάναμε πρόβες κάθε Κυριακή, επί μιάμιση ώρα, για δύο μήνες. Δεν ήταν εύκολο με δεδομένη την κούραση και την πίεση της δουλειάς μας, αλλά και τις οικογενειακές υποχρεώσεις που είχε καθεμία από μας. Ωστόσο δεν χάναμε πρόβα. Λαχταρούσαμε να έρθει η μέρα της συνάντησής μας και όταν χορεύαμε ξεχνούσαμε όλα τα προβλήματα και τους φόβους μας, εξηγεί η κ. Στρούλια. Τώρα οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται για νέα παρουσία στο #JerusalemaChallenge τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και καλούν τους φαρμακοποιούς απ’ όλη τη χώρα και άλλες ελληνικές ομάδες να πάρουν μέρος.

Alegropolitics: η πολιτική της χαράς

“Χορεύουμε για τη ζωή, χορεύουμε για την ελευθερία”, είπαν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης. Και προφανώς δεν είναι άνευ σημασίας ότι το #JerusalemaChallenge απλώθηκε σε όλο τον κόσμο σαν ένας ανεμοστρόβιλος χαράς μέσα στους μήνες του κορωνοϊού.

Και δεν είναιεπίσης τυχαίο ότι πιο ευαίσθητοι για να ανταποκριθούν στο “μυστικό” κάλεσμα της Jerusalema φάνηκαν εκείνες οι επαγγελματικές ομάδες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν στο επίκεντρο της πανδημίας: ξεκινώντας από τους νοσοκομειακούς και φτάνοντας στους αστυνομικούς.

Μια ομάδα Αγκολέζων χορευτών, οι Fenomenos do Semba, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του #JerusalemaChallenge, είπαν πως η παγκόσμια διάδοση του Jerusalema οφείλεται στο ότι εξ αρχής, τόσο το τραγούδι όσο και ο χορός, δεν παρουσιάστηκαν σαν έκφραση μιας κοινής αφρικανικής κουλτούρας, αλλά μιας ευρύτερης διαφυλετικής προσέγγισης, όπως π.χ. η κρεολική. Όπου η εκμετάλλευση, η πείνα, η βία, ο ιμπεριαλισμός, αντιμετωπίζονται με ένα είδος “πολιτικής της χαράς”. Έχουμε λίγα, αλλά τα μοιραζόμαστε και είμαστε ευτυχισμένοι μ’ αυτό…

Έτσι λοιπόν οι αυθόρμητες, απλοϊκές χορογραφίες του #JerusalemaChallenge περιλαμβάνουν ένα “μυστικό”, που είναι μια απάντηση στη δουλεία: είναι η συλλογική σωματική κίνηση. Όπως π.χ. η συλλογική ρυθμική κίνηση που μπορεί κανείς δει στις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter. Είναι η αφρικανική μορφή αντίστασης. Ένας απλός, υποτυπώδης τρόπος για να συγκροτείς κοινότητα. Ένα πνεύμα που πηγάζει από την Αφρική, αλλά μπορεί να αγκαλιάσει όλο

Εδώ είναι το #JerusalemaChallenge των Αγκολέζων Fenomenos do Semba. Ένα πνεύμα που πηγάζει από την Αφρική, αλλά μπορεί να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα