ΑΘΗΝΑ
08:25
|
04.08.2021
Το έθεσε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου ως μια προϋπόθεση για να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση προς όλους τους εκπαιδευτικούς για τον άμεσο εμβολιασμό τους απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου με θέμα “Οι συνέπειες της COVID-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας”, το οποίο συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο  Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

“O εμβολιασμός των εκπαιδευτικών είναι τόσο σημαντικός. Αν ένας εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο νοσήσει, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, το σχολείο ή ένα τμήμα του ίσως χρειαστεί να κλείσει για μια εβδομάδα ή για δύο εβδομάδες. Για τον λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το θέμα της ψυχικής υγείας ο Πρωθυπουργός ανέφερε: “Βρίσκομαι εδώ γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι οι κυβερνήσεις -στο υψηλότερο επίπεδο- έχουν καθήκον να ρίξουν φως στο συχνά σκοτεινό κόσμο της ψυχικής υγείας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν πρόκειται για μία παράμετρο που απλά περιλαμβάνεται στο συνολικό/απτό ζήτημα δημόσιας υγείας, αλλά αποτελεί βασικό συστατικό της”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η νόσος Covid-19 απέδειξε ότι ο σωματικός πόνος συνοδεύεται, αλλά και συχνά προκαλεί, τον ψυχικό πόνο. “Αυτό συμβαίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και εκφράζεται με πολλές διαφορετικές μορφές. Διότι δίπλα στον Γολγοθά των ασθενών υπήρχε συχνά και η μοναχική συμπαράσταση και ο σιωπηλός πόνος των συγγενών”, είπε προσθέτοντας ότι τα λοκντάουν έφεραν μαζί τους την κατάθλιψη σε μεγάλη κλίμακα, την οποία, όπως υπογράμμισε, συχνά πυροδοτούσε η οικονομική ανασφάλεια, καθώς και τα τραγικά φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που είχαν στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας “απέκτησαν έναν διττό χαρακτήρα: Δρούσαν ως ασπίδα για τους ενήλικες, αλλά και ως περιορισμοί για την ελευθερία των νέων”. “Στον βαθμό που κάποιος θα αμφέβαλε ίσως για τη ζωτική σημασία της ψυχικής υγείας, πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψυχική υγεία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας. Απαιτείται δράση τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια o Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας λέγοντας ότι “ιδρύθηκαν νέες μονάδες Ψυχικής Υγείας. Τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης λειτουργούν ήδη σε όλη τη χώρα, ενώ η Μονάδα Τηλεψυχιατρικής λειτουργεί στη βάση ενός πολύ ενδιαφέροντος και συναρπαστικού πιλοτικού project στο Καστελόριζο. Σκοπός μας η λειτουργία παρόμοιων κέντρων σε άλλα απομακρυσμένα νησιά και γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι -όπως είπε- εργάστηκαν ακούραστα για να στηρίξουν εκείνους που νόσησαν και τις οικογένειές τους. “Αυτό πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με 24 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Και απέδειξε ότι σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας, καμία ΜΕΘ, κανένα νοσοκομείο, καμία δομή πρωτοβάθμιας υγείας δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την παρουσία επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας. Επειδή τα όρια μεταξύ των παθήσεων του σώματος και του πόνου της ψυχής είναι συχνά ανύπαρκτα”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό συστατικό που συμβάλλει στην αύξηση της συμμετοχής στην εμβολιαστική διαδικασία. “Αυτό δεν θα μας βοηθήσει μόνο να αντιμετωπίσουμε την COVID-19, αλλά και τον φόβο που προκαλεί, καθώς και τις οδυνηρές συνέπειές του” σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0”, έχει διαθέσει σημαντικότατους πόρους ειδικά για την ψυχική υγεία.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ενσυναίσθηση, σε συνδυασμό με την ουσιαστική υποστήριξη, είναι κοινό καθήκον των κυβερνήσεων και των πολιτών απέναντι σε μια κοινή πρόκληση. “Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης”, τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βαρυμπόμπη: Eνεργό ένα μέτωπο, ανυπολόγιστες ζημιές και 30.000 στρέμματα καμένης γης

Σάλος με την πρόκληση Μηταράκη-Ειρωνεύτηκε ευρωβουλευτή που ζήτησε την εκκένωση της Αμυγδαλέζας

Αλ. Τσίπρας-Βαρυμπόμπη: Κύριο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Νεκρός αξιωματικός μετά το λοκντάουν στο Πεντάγωνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα