ΑΘΗΝΑ
20:56
|
23.04.2024
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο θεσμικό διάλογο, σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, ως μέσο για την ειρηνική συνύπαρξη πολιτισμών και θρησκειών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Γεωργιούπολη Αποκορώνου μελετάται το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου μετά την πανδημία, στο πλαίσιο εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων 25 Ορθόδοξων χωρών που μετέχουν στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.      

Στη συνέλευση συμμετέχουν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από 25 χώρες καθώς και εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Παλαιφάτων Ορθόδοξων Πατριαρχείων, διεθνών Οργανισμών και Οργανώσεων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μήνυμά της επισήμανε πως η προβολή της Ορθοδοξίας και η ανάδειξη της ως βασικού πυλώνα του σύγχρονου πολιτισμού είναι στις μέρες μας, πιο επίκαιρη από ποτέ. Πρόσθεσε ότι σε ένα διεθνές περιβάλλον που επαναπροσδιορίζεται καθημερινά λόγω των ποικίλων αστάθμητων παραγόντων, “κορυφώνεται η ευθύνη όλων μας να εκφέρουμε με νηφαλιότητα λόγο καταλλαγής και ελπίδας, δομικά στοιχεία της ορθόδοξης παράδοσης”. Και συνέχισε:

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών , στις οποίες συγκαταλέγονται και οι θρησκευτικές.

Στηρίζουμε το θεσμικό διάλογο, σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, ως μέσο για την ειρηνική συνύπαρξη πολιτισμών και θρησκειών.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον κάθε εκστρατεία για την προστασία των δικαιωμάτων των Χριστιανών, καθώς και των πιστών όλων των δογμάτων και ομολογιών, σε χώρες όπου αυτοί διώκονται για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις».      

 Αναφερόμενη στην ειρηνική συνύπαρξη των πιστών και των λαών,η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να δίνεται στήριξη σε κάθε πρωτοβουλία για τη διάσωση χριστιανικών μνημείων και ναών που καταστρέφονται από εκδηλώσεις φανατισμού και μισαλλοδοξίας, είτε υφίστανται αλλαγή της χρήσης τους.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη, λέγοντας πως τραυματίζει την πανανθρώπινη αρχή περί σεβασμού στην ιστορία και την διαφορετικότητα. Τόνισε δε πως υποβαθμίζει, “κάθε προσπάθεια για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τη λήθη”. 

Ποιος είναι ο θεσμός της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας 

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, είναι ένας διεθνής θεσμός που θεσπίστηκε το 1993 με πρωτοβουλία του ελληνικού κοινοβουλίου και έδρα του διεθνούς αυτού θεσμού είναι το ελληνικό κοινοβούλιο.      

Τις εργασίες της παρακολουθούν η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

 Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που παράλληλα μετέφερε μήνυμα του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασιούλα.

Παρέμβαση – χαιρετισμό στη Συνέλευση απεύθυνε σε ζωντανό μήνυμα του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, που ανέφρε πως το θέμα των εργασιών της Συνέλευσης βρίσκεται στην “καρδιά των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κόσμο που θα προκύψει μετά την πανδημία”.        

          

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα