ΑΘΗΝΑ
11:58
|
20.04.2024
ΕΕ και Ρωσία ζητούν περισσότερες εξηγήσεις ενώ αντιδρούν σε σημεία της συμφωνίας που θίγουν τα συμφέροντά τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι μόνο εθνικό ζήτημα…Aπαιτεί συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεταξύ των κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να συζητήσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας ΗΠΑ-Γερμανίας με τα κράτη μέλη. Αυτό θα γίνει για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μέτρα θα συντονίζονται καλά στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Aυτό δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στην συμφωνία που ανακοίνωσαν σήμερα Γερμανία και ΗΠΑ σε σχέση με τον ρωσο-γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

O εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε πως η Κομισιόν «είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες παράτασης της συμφωνίας μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας με τη Ρωσία, η οποία λήγει το 2024».

Αναφερθείς στις επικρίσεις για τη συμφωνία, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι «σύμφωνα με τη δήλωση, η Γερμανία θέλει να τηρήσει τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του λεγόμενου τρίτου πακέτου εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το χαιρετίζει αυτό».

Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Γερμανία

ΗΠΑ και Γερμανία ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι συμφώνησαν για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα και δημοσίευσαν κοινή δεσμευτική δήλωση υποστήριξης της Ουκρανίας. Ο σχεδόν ολοκληρωμένος αγωγός της Βαλτικής Θάλασσας θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, η οποία εξαρτάται από τα έσοδα της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της χώρας.

Οι ΗΠΑ επέκριναν τον Nord Stream 2 για χρόνια και εξακολουθούν να αντιτίθενται στο έργο, αλλά τώρα παραιτούνται από περαιτέρω κυρώσεις. Ειδικότερα, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι προβλέπονται κυρώσεις εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει τον αγωγό φυσικού αερίου για να βλάψει την Ουκρανία. Η Γερμανία θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά της Γερμανία αναλαμβάνει να δημιουργήσει “πράσινο ταμείο” ενός δισ. δολαρίων για να υποστηρίξει την ενεργειακή “μετάβαση” της Ουκρανίας” που στερείται μέρος της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του μελλοντικού αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2″.

Η αντίδραση της Μόσχας

Η εξέλιξη προκάλεσε, όπως αναμενόταν, και την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος επισήμανε πρώτα από όλα πως η Ρωσία “ήταν και παραμένει” εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε ο Πεσκόφ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελλα Μέρκελ ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το περιεχόμενο της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι «στο κείμενο υπάρχουν κάποια σημεία με τα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και κάποια σημεία τα οποία είμαστε έτοιμοι να χαιρετίσουμε».

Επισήμανε πως η Ρωσία διαφωνεί με την αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας, περί “διαρκούς χρήσης εκ μέρους της Ρωσίας του ενεργειακού ζητήματος ως όπλου και ως εργαλείου άσκησης πολιτικών πιέσεων”. Τόνιζε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η Ρωσία “ποτέ” δεν χρησιμοποίησε τους ενεργειακούς της πόρους ως εργαλείο άσκησης πολιτικών πιέσεων.

“Ούτε στην Ουκρανία , ούτε εκτός των ορίων της δεν υπήρξε καμία επιθετικότητα εκ μέρους της Ρωσίας , ούτε προέβη η προβαίνει σε επιβλαβείς ενέργειες” είπε ο Πεσκόφ.

Αναφερόμενος στο θέμα παράτασης της συμφωνίας που υπάρχει με την Ουκρανία για την διέλευση του φυσικού αερίου, ο Πεσκόφ είπε ότι η παράταση της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας μετά το 2024, θα μπορεί να ορισθεί αποκλειστικά από το πόσο αποδοτική θα είναι από οικονομικής απόψεως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα