ΑΘΗΝΑ
00:23
|
25.04.2024
Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκιά της «έως ότου διαπιστώσει ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για πληθωρισμό 2%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε σήμερα πως θα συνεχίσει να διατηρεί τα σημερινά χαμηλά επιτόκιά της έως ότου επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα σήμερα, η Λαγκάρντ τόνισε πως η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκιά της «έως ότου διαπιστώσει ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για πληθωρισμό 2% πολύ πριν το τέλος του ορίζοντα των προβλέψεων της και με διάρκεια για τον υπόλοιπο χρόνο του ορίζοντα προβλέψεων.

Πρόσθεσε ότι η πραγματοποιηθείσα πρόοδος στον δομικό πληθωρισμό είναι αρκετά μεγάλη για να είναι συνεπής με τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα».Όπως είπε:

Το κάναμε για να υπογραμμίσουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε μία επίμονα χαλαρή στάση νομισματικής πολιτικής για να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό.

Η ΕΚΤ θέλει να δει τον πληθωρισμό να κινείται προς το 2% στα μέσα του ορίζοντα των προβλέψεων της (ο οποίος φθάνει έως το 2023).

Οικονομία σε τροχιά “ανάκαμψης”

Η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σε τροχιά ανάκαμψης και ότι η ΕΚΤ θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να αντιμετωπισθεί η ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομία.

Προσέθεσε ότι το νέο κύμα κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά η ΕΚΤ θεωρεί «ισορροπημένους» τους κινδύνους (ανοδικούς και καθοδικούς) για την πορεία της.

«Το εκ νέου άνοιγμα μεγάλων τμημάτων της οικονομίας στηρίζει μία ισχυρή ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού θα μπορούσε να τη μετριάσει, ιδιαίτερα στον τουρισμό και τη φιλοξενία», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις και οι πολίτες είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την πανδημία κατά τη διαδοχικά κύματά της.

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της (PEPP) ύψους 1,8 τρισ. ευρώ κατά το τρέχον τρίμηνο με «σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ότι τους πρώτους μήνες του έτους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα