ΑΘΗΝΑ
23:20
|
22.05.2022
Η ΟΥΝΕΣΚΟ ζητά από την Άγκυρα να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει άλλη αλλαγή στα δύο μνημεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις της μετατροπής του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και της Μονής της Χώρας σε τέμενος εξαιτίας αλλαγών στον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων εκφράζει η ΟΥΝΕΣΚΟ στο πλαίσιο διαβουλεύσεων και αποφάσεων που λαμβάνονται κατά την ετήσια, 44η Σύνοδο της Επιτροπής του διεθνούς πολιτιστικού οργανισμού.

Με την απόφαση αυτή η ΟΥΝΕΣΚΟ ζητά από την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει κάποια άλλη ριζική αλλαγή στα δύο μνημεία.

Ζητείται επίσης από την Άγκυρα να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ενημερωμένη έκθεση των ενεργειών συντήρησης των μνημείων έως την 1η Φεβρουαρίου 2022, προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

Η εξέλιξη φαίνεται να προκαλεί σχετική ικανοποίηση σε ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους Ελλάδα και τις θέσεις της σχετικά με τη μετατροπή από πλευράς Τουρκίας της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη.

Η τουρκική πλευρά, επί του παρόντος, απέφυγε να αντιδράσει άμεσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκδίωξη του Ιρακινού πρωθυπουργού από την κηδεία του ποιητή Μουζαφάρ αλ Ναουάμπ

Ὁ συντηρητισμὸς τοῦ Κόντογλου

Γκεστ σταρ σε σαπουνόπερα ο Κάρολος και η Καμίλα

Σάλος με την ανάκληση δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο υπουργείο Πολιτισμού 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα