Τη σχετικότητα της αυστηρότητας των μέτρων ανάλογα με τις συνθήκες και τα δεδομένα της εκάστοτε περιόδου αποδεικνύει η απόφαση των βρετανικών αρχών να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα οι εργαζόμενοι στα σούπερ-μάρκετ που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού. Αιτία; Οι ελλείψεις τροφίμων και ορισμένων ειδών πρώτης ανάγκης που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου…
Το λεγόμενο φαινόμενο…«pingdemic» στην Αγγλία ακινητοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους βάζοντάς τους σε υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα ασχέτως του αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.
Μόνο την προηγουμένη εβδομάδα πάνω από 600.000 υπάλληλοι ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να μείνουν απομονωμένοι στα σπίτια τους. Το φαινόμενο προκάλεσε “έμφραγμα” στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, με αποτέλεσμα κάποιες από τις μεγαλύτερες βρετανικές αλυσίδες σουπερμάρκετ να παρουσιάζουν ως 4% έλλειψη του προσωπικού. Ως εκ τούτου, καταγράφηκε δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες των καταστημάτων και κατ’ επέκταση η εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Η κατάσταση είναι τέτοια ορισμένες επιχειρήσεις προσανατολίζονται σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού, κάτι που δεν αποδεικνύεται στην πράξη και τόσο εύκολο, αφού γενικότερα εργάτες και υπάλληλοι είναι δυσεύρετοι στην Αγγλία λόγω του Brexit και των περιορισμών της κίνησης των εργαζομένων από άλλες χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κατάσταση ανάγκασε την κυβέρνηση Τζόνσον να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και να δημιουργήσει εκτάκτως ένα πρόγραμμα εξαίρεσης από την καραντίνα για 16 κατηγορίες επαγγελμάτων, παρότι από 16 Αυγούστου καταργείται το μέτρο για όλους τους διπλά εμβολιασμένους.
Έτσι, από την αρχή της βδομάδας περίπου 10,000 υπάλληλοι αποθηκών σουπερμάρκετ και παραγωγής τροφίμων εξαιρέθηκαν από την καραντίνα, επειδή επιδεικνύουν αρνητικό σελφ τεστ.