ΑΘΗΝΑ
05:28
|
24.04.2024
Νέα αυστηρά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ. Στο “τραπέζι” η τρίτη ενισχυτική δόση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ διαπίστωσε απότομη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του νέου κορονοϊού, μετά την ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα.

Παρουσιάζοντας, την Τρίτη, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ανάλυσης, αξιωματούχοι Υγείας υποστήριξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου τόσο όσον αφορά στην πρόληψη μόλυνσης όσο και της σοβαρής νόσησης. Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι μειώθηκε στο 40% η προστασία έναντι της λοίμωξης μεταξύ των εμβολιασμένων.  Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυσή τους, η προστασία από σοβαρή νόσηση μειώθηκε στο 60% ανάμεσα σε αυτούς που εμβολιάστηκαν από τους πρώτους όταν ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία. Τονίζεται επίσης από το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη νοσηλείας και εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων παραμένει στο 88% και 91%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η ισραηλινής “Haaretz” οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί στην πρώτη φάση της εμβολιαστικής εκστρατείας είναι κυρίως ηλικίας άνω των 65 ετών και τα ευρήματα της ανάλυσης ίσως να μην αντικατοπτρίζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε την ανάλυση των δεδομένων ανησυχητική, αλλά διευκρίνισε πως πρόκειται για προκαταρκτικές αναλύσεις πολύ πρώιμων στοιχείων. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα αποτελέσματα συνδέονται με μια φαινομενική διάβρωση της προστασίας του εμβολίου έναντι του ιού ή μεγαλύτερη αντίσταση της μετάλλαξης Δέλτα στον εμβολιασμό.

Το Ισραήλ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου στον ηλικιωμένο πληθυσμό της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα άρχισε να χορηγεί τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που είχαν κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, πνευμόνων και νεφρών.

Στο στόχαστρο οι ανεμβολίαστοι

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε ότι όσοι Ισραηλινοί εμμένουν να μην εμβολιάζονται σύντομα θα τους απαγορευθεί η είσοδος σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους χωρητικότητας άνω των 100 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των συναγωγών. Το εν λόγω μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 8 Αυγούστου.  

Όσοι δεν εμβολιάζονται “υπονομεύουν τις προσπάθειες όλων μας”, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ χθες Πέμπτη καθώς ο αριθμός νέων κρουσμάτων στη χώρα συνεχώς αυξάνεται. “Εάν όλοι κάνουν το εμβόλιο, θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα”, πρόσθεσε ο Μπένετ και προειδοποίησε, “εάν όμως ένα εκατομμύριο άνθρωποι αρνούνται το εμβόλιο, τότε οι υπόλοιποι οκτώ εκατομμύρια πολίτες θα πρέπει να υποστούν τα λοκντάουν”. “Ήρθε η ώρα αυτή η συζήτηση να σταματήσει. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, είναι ασφαλή”, τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει μονάχα σε ανθρώπους που θεωρείται ότι έχουν ανοσία στη νόσο Covid-19 ή διαγνώστηκαν πρόσφατα αρνητικοί να εισέρχονται σε ορισμένους δημόσιους χώρους, όπως τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια και οι συναγωγές, έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Η κυβέρνηση είχε άρει τους περισσότερους περιορισμούς για τον νέο κορονοϊό, έπειτα από μια ταχεία εμβολιαστική εκστρατεία, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των μολύνσεων και των θανάτων.

Η χαλάρωση των περιορισμών συμπεριλάμβανε την άρση του προγράμματος του “πράσινου πάσου”, που επέτρεπε μονάχα σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19 να εισέρχονται σε κάποιους δημόσιους χώρους. Όμως, ορισμένα μέτρα έχουν ήδη επανέλθει, μεταξύ άλλων η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και οι αυστηρότεροι όροι εισόδου για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, εξαιτίας της ταχείας διασποράς της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού. Σε μια περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, το γραφείο του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ ανέφερε πως το πρόγραμμα “πράσινο πάσο” θα επανέλθει σε ισχύ από τις 29 Ιουλίου, εν αναμονή της κυβερνητικής έγκρισής του.

Με πληροφορίες από RT News, Haaretz

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα