ΑΘΗΝΑ
05:57
|
22.02.2024
Οι ηγέτες ΗΠΑ και Ιράκ ανακοίνωσαν τερματισμό των επιχειρήσεων μάχης του αμερικανικού στρατού και την "αναβάθμιση" της διμερούς στρατιωτικής "συνεργασίας'.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το “τέλος” της στρατιωτικής αποστολής μάχης των Αμερικανών στο Ιράκ και την έναρξη μιας «νέας φάσης» διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας ανακοίνωσαν απόψε στον Λευκό Οίκο μετά τη συνάντησή τους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μουστάφα αλ Καντχίμι που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

US President Joe Biden shakes hands with Iraqi Prime Minister Mustafa al Kadhimi (L) in the Oval Office of the White House in Washington, DC on July 26, 2021.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν πως “σφράγισαν” επισήμως τη συμφωνία με την οποία θα τερματιστεί η μάχιμη αποστολή των Αμερικανών μέχρι τα τέλη του 2021, περίπου 18 χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το Μάρτιο του 2003 με πρόσχημα την ύπαρξη “όπλων μαζικής καταστροφής” που δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ιράκ (2003 - 2015): Δώδεκα χρόνια «Σοκ και Δέος». - Το Περιοδικό

Σε συνδυασμό με το γεγονός ο Μπάιντεν αποσύρει τις τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν έως τα τέλη Αυγούστου, οι ΗΠΑ φαίνεται πως επιχειρούν την ανασυγκρότηση μέρους του αμερικανικού στρατού σε μία περίοδο κατά την οποία ρίχνουν το βάρος στην μείζονα γεωπολιτική αντιπαράθεση με την Κίνα στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Είναι πάντως η πρώτη φορά που συναντώνται ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Ιρακινός πρωθυπουργός αφότου ανέλαβανα αμφότεροι τα καθήκοντά τους.

“Ο ρόλος μας στο Ιράκ θα είναι…να είμαστε διαθέσιμοι, να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε, να βοηθάμε και να αντιμετωπίζουμε το Ισλαμικό Κράτος όταν χρειαστεί, όμως δεν θα βρισκόμαστε, μέχρι τα τέλη του έτους, σε αποστολή μάχης” τόνισε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε δε ότι θα συνεχιστεί επίσης η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της πανδημίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέμπη: Απορρίφθηκε από την Εξεταστική το αίτημα να διερευνηθεί ο Καραμανλής για ψευδορκία

Η πλειοψηφία στην Εξεταστική απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για διαβίβαση της κατάθεσης του Κώστα Καραμανλή στην αρμόδια Εισαγγελία ώστε να διερευνηθεί για ψευδορκία.
ΣΥΝΑΦΗ

Αυτό είναι το πρόγραμμα του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Διάλογο με τον Τουσκ θέλει ο Ζελένσκι, στο φόντο των μπλόκων Πολωνών αγροτών

Προτροπή Δένδια στην Αλβανία για τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Εναέρια ρίψη βοήθειας στη Βόρεια Γάζα από Βρετανία και Ιορδανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα