ΑΘΗΝΑ
11:42
|
28.11.2023
Η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη κατέρριψε ένα προς ένα τα "επιχειρήματα" της Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απαίτηση της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου απορρίπτει κατηγορηματικά η Ελλάδα με επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη.

Η Θεοφίλη χαρακτηρίζει τις τουρκικές απαιτήσεις “παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, νομικά και ιστορικά λανθασμένες”. Απορρίπτει δε τα επιχειρήματα που είχε αναπτύξει σε επιστολή ο Τούρκος ομόλογός της τονίζοντας πως δεν είναι μόνον νομικά και πραγματικά αβάσιμα, αλλά αυθαίρετα και κακή τη πίστει.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος αποδόμησε την τουρκική επιχειρηματολογία, επισημαίνοντας την
τουρκική “παράνομη και προκλητική συμπεριφορά” στην ευρύτερη περιοχή, αρχής γενομένης από το casus belli.

Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Φεριντάν Σινιρλίογλου υποστήριζε, σε αντίστοιχη επιστολή, ότι οι ελληνικές ΕΔ απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας. Είχε δε ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, πως:

…ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960, η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς και σωρευτικά, και σαφώς παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις αυτών των συνθηκών, παραβίασε ουσιαστικά τις υποχρεώσεις αποστρατικοποίησης μέσω συγκεντρώσεων στρατευμάτων, δημιουργώντας μόνιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και διεξάγει διάφορες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Ανατολικό Αιγαίο…”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καθηγητές φέρνουν δικές τους σόμπες για τα μαθήματα στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου

Ανάπαυλα για τους κατοίκους της Γάζας καθώς παρατείνεται η εκεχειρία

Στην Τουρκία ο Ραΐσι σε αναζήτηση κοινής στάσης για τη Γάζα

Πανελλαδική 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα