ΑΘΗΝΑ
16:09
|
20.04.2024
Η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη κατέρριψε ένα προς ένα τα "επιχειρήματα" της Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απαίτηση της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου απορρίπτει κατηγορηματικά η Ελλάδα με επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη.

Η Θεοφίλη χαρακτηρίζει τις τουρκικές απαιτήσεις “παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, νομικά και ιστορικά λανθασμένες”. Απορρίπτει δε τα επιχειρήματα που είχε αναπτύξει σε επιστολή ο Τούρκος ομόλογός της τονίζοντας πως δεν είναι μόνον νομικά και πραγματικά αβάσιμα, αλλά αυθαίρετα και κακή τη πίστει.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος αποδόμησε την τουρκική επιχειρηματολογία, επισημαίνοντας την
τουρκική “παράνομη και προκλητική συμπεριφορά” στην ευρύτερη περιοχή, αρχής γενομένης από το casus belli.

Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Φεριντάν Σινιρλίογλου υποστήριζε, σε αντίστοιχη επιστολή, ότι οι ελληνικές ΕΔ απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας. Είχε δε ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, πως:

…ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960, η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς και σωρευτικά, και σαφώς παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις αυτών των συνθηκών, παραβίασε ουσιαστικά τις υποχρεώσεις αποστρατικοποίησης μέσω συγκεντρώσεων στρατευμάτων, δημιουργώντας μόνιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και διεξάγει διάφορες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Ανατολικό Αιγαίο…”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα