ΑΘΗΝΑ
16:56
|
26.04.2024
"Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται πάντα μαζί" ανέφερε ο Μητσοτάκης απορρίπτοντας ως απαράδεκτες τις τουρκικές θέσεις για "δύο κράτη".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7.15 το απόγευμα η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει της τριμερούς συνόδου κορυφής που θα έχουν αύριο το μεσημέρι στο Ζάππειο με τη συμμετοχή του Ιορδανού βασιλιά, Αμπντάλα Β’.

Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνόδου κορυφής ο Μητσοτάκης θα έχει αύριο στις 15:50 συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος “πορεύονται πάντα μαζί” και πως οι τουρκικές θέσεις για “δύο κράτη” απορρίπτονται ως απαράδεκτες “επί της αρχής” καθώς είναι αντίθετες με διεθνείς αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατηγόρησε την Τουρκία για κλιμάκωση και αύξηση των προκλήσεων στην κατεχόμενη Κύπρο και στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου θεωρώντας πως το “δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας” είναι ιδιαίτερα προκλητικό και επιθετικό σε βάρος όχι μόνον της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και άλλων χωρών της περιοχής.

Και πρόσθεσε:

“Η Τουρκία που έχει κηρύξει εις βάρος της Ελλάδος casus belli (σ.σ. “αιτία πολέμου”) την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια ισχυρίζεται ότι απειλείται από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας… Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα… Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους ηπειρωτική ή νησιωτικού,και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και άμυνα. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε! Ούτε θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών”

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Ν.Αναστασιάδη τον συνεχάρη για την πρόοδο των εμβολιασμών στην Κύπρο και τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επαναλαμβάνοντας πως αυτοί που απειλούνται είναι οι ανεμβολίαστοι.

Ο Νίκος Αναστασιάδης παίρνοντας το λόγο τόνισε πως η συνάντησή τους ενόψει της αυριανής τριμερούς με την Ιορδανία είχε στόχο την ενημέρωση σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις και την αλλαγή καθεστώτος στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Ανέφερε την σημαντική δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, έναντι της Τουρκίας.

Ανήγγειλε σειρά δράσεων έναντι της Τουρκίας. Τόνισε ότι είναι αδιανόητο να νομίζει κανείς πως η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να δεχθεί ποτέ ένα μόρφωμα “ανεξάρτητου” κράτους που θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία και στην οποία κανένα ανθρώπινο δικαίωμα ή δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων δεν μπορεί να είναι βιώσιμο.

Πρόσθεσε πως συμφώνησε με τον Μητσοτάκη να δημιουργηθούν το συντομότερο στον ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσει στη σύγκλιση νέας συνόδου για το Κυπριακό με δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο “για να καταλήξουμε σε βιώσιμη, ειρηνική λύση”.

“Δεν τίθεται θέμα αποδοχής των προ-απαιτουμένων που η Τουρκία θέτει με στόχο προϋποθέσεις για λύση δύο κρατών” τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης.

“Αυτό που ζητούμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι να βρούμε κοινό έδαφος…αυτό υπάρχει…” πρόσθεσε, αναφέροντας ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν ως ασπίδα το “διεθνές δίκαιο”.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα