ΑΘΗΝΑ
11:18
|
23.09.2024
Ο Αντώνης Βεζυρόπουλος έχει γράψει ιστορία με την παρουσία του στα Ίμια τα οποία επισκεπτόταν ανελλιπώς μέχρι το 2004.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Ιουλίου στην ακριτική Ψέριμο, όπου και διέμενε το τελευταίο διάστημα, ο 94χρονος Αντώνης Βεζυρόπουλος, γνωστός ως βοσκός των Ιμίων.

Ο Αντώνης Βεζυρόπουλος ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που δραστηριοποιούνταν στην βραχονησίδα. Για περισσότερο από 20 χρόνια, μέχρι τον Απρίλιο του 2004, διατηρούσε 40 κατσίκια περίπου, πάνω στις δύο νησίδες τις οποίες επισκεπτόταν ανελλιπώς για όσο καιρό του επέτρεπε η ηλικία του.

“Μετέφερα για πρώτη φορά τα ζώα μου στη νησίδα το 1984. Έπαιρνα τη βάρκα μου από την Κάλυμνο και πήγαινα εκεί για να τα φροντίζω. Παράλληλα, μπορούσα να ψαρεύω. Σταμάτησα για λίγο λόγω της κρίσης του 1996. Μετά, όμως συνέχισα. Πήγαινα τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Τότε έπαιρνα σύνταξη 700 ευρώ το μήνα. Με αυτήν έπρεπε να ζήσω. Μου έδιναν και ένα μικρό ποσό από το Δήμο και έτσι μπορούσα, έστω με δυσκολίες, να βόσκω τα πρόβατά μου. Κάποια στιγμή, κοντά στο 2004, έπαψαν να μου δίνουν χρήματα για να καλύπτω μέρος των εξόδων μου, κυρίως τα πετρέλαια για τη βάρκα” είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Ο Αντώνης Βεζυρόπουλος έχει γράψει ιστορία με την παρουσία του στα Ίμια και αποτελεί μια εμβληματική μορφή που έχει βάλει τη δική της σφραγίδα σχετικά με την ελληνικότητα των δύο νησίδων.

Θα μείνει ζωντανός στη μνήμη μας με τις ιδιαίτερες διηγήσεις του από τότε που του έκαναν απόνερα, τουρκικές ακταιωροί με σκοπό να βυθίσουν το ψαράδικο του ώστε να μην φτάσει στην γη που τόσο αγαπούσε.

Η σορός του μεταφέρθηκε στις 7.30 το πρωί της Τετάρτης, από την αγαπημένη του Ψέριμο, στην Κάλυμνο με ταχύπλοο σκάφος όπου και θα πραγματοποιηθεί η νεκρώσιμος ακολουθία.

Πηγή: ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα τραγωδία μετά από ναυάγιο-Νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι μετανάστες και πρόσφυγες στη Σάμο

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Καπανδρίτι-Καίγεται χαμηλή βλάστηση κοντά σε σχολεία (upd)

Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Πρώτη 24ωρη απεργία των εργαζομένων στη Hellenic Train την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα