ΑΘΗΝΑ
21:23
|
07.12.2022
Το ICOMOS αναφέρεται σε "μείζον Βυζαντινό και Ρωμαϊκό αρχαιολογικό σύνολο" στον υπό κατασκευή σταθμό “Βενιζέλος”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμα “SOS” εκπέμπει το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), που για τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης καθώς στην ηλεκτρονική διμηνιαία έκδοσή του (Ιούνιος-Ιούλιος) τα βάζει στην πρώτη θέση της λίστας “συναγερμού” για την πολιτιστική κληρονομιά («Heritage Alerts» στην οποία συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις που έγιναν αντιληπτές μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου του 2021.

Oι ανασκαφές του μετρό στη Θεσσαλονίκη έφεραν στο φως 300.000 αρχαία  ευρήματα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στην έκδοση του ICOMOS επισημαίνεται πως κατά τη διάρκεια των εργασιών για το μετρό της Θεσσαλονίκης βρέθηκε “μείζον Βυζαντινό και Ρωμαϊκό αρχαιολογικό σύνολο” στον υπό κατασκευή σταθμό “Βενιζέλος” του μετρό. Επισημαίνει πως με υπουργική απόφαση που εξεδόθη το Μάρτιο του 2020 ανατράπηκε απόφαση του 2017, ανάβοντας το πράσινο φως για την απόσπαση των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτησή τους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Μετρό.

https://www.efsyn.gr/sites/default/files/images/2021/07/icomos_280721-1.jpg

Αναφέρει την εκτίμηση του ελληνικού τμήματος του ICOMOS  ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στον κατακερματισμό του μνημείου, την ακύρωση της πολιτιστικής του αξίας και την απώλεια της μοναδικότητάς του.

Αυτά ενώ η 20η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς  ICOMOS είχε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 εγκρίνει ψήφισμα ζητώντας την κατά χώραν διατήρηση του μνημειακού συνόλου.

metro_thessaloniki_anaskafes_in2
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το SAFEable κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου

Ο Κάρολος, το Τατόι, τα Γλυπτά…

Παύλος Σιδηρόπουλος (1948-1990)

«Έφυγε» στα 71 της η Κίρστι Άλεϊ του Cheers και του «Κοίτα Ποιος Μιλάει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα