ΑΘΗΝΑ
06:50
|
19.04.2024
Αναφέρθηκε στο "απαράδεκτο casus belli" λέγοντας ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει εκφράσει απειλή πολέμου για άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να βρισκόμαστε στον 18ο ή στον 19ο αιώνα” δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις παράνομες τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια.

Υπενθύμισε πως η Οθωμανική Αυτοκρατορία “έχει πάψει πια να υπάρχει εδώ και 100 χρόνια” και ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί θεμελιώδη αρχή για τις σχέσεις μεταξύ όλων των κρατών.

Αυτή η συνειδητοποίηση είναι και προς το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας νομίζω συμμερίζεται αυτές τις θέσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο “απαράδεκτο casus belli” λέγοντας ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκφράσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας και μάλιστα, αν η χώρα αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της.

Αναφερόμενος στην ενημέρωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφερε πως είχε σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων εκτός από το ΚΙΝΑΛ, επειδή ο Γ.Λοβέρδος είχε “ζήτημα ανειλημμένων υποχρεώσεων”.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως των παράνομων τουρκικών εξαγγελιών για τα Βαρώσια, ανέφερε πως είναι “σημαντικό το γεγονός ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία καταδίκασαν απερίφραστα τις τουρκικές εξαγγελίες”. Πρόσθεσε δε πως κατέστη, επίσης, σαφές ότι αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά θα υπάρξουν “επιπτώσεις”.

Επίσης, σημείωσε πως η ελληνική πλευρά, μέσω επιστολής που μετά από οδηγίες του επιδόθηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αντέκρουσε τα έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς αναφορικά με την στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το βραβείο Περικλής από την AHEPA

Αργότερα, κατά την ομιλία του Νίκου Δένδια στην εκδήλωση για την βράβευσή του με το βραβείο «Περικλής» του από την ελληνο-αμερικανική Ενωση, AHEPA εκτίμησε πως αποκτά “σημαντική δυναμική” με την πάροδο του χρόνου το “δυναμικό δίκτυο μηχανισμών τριμερών συνεργασιών στην περιοχή” που άρχισε να οικοδομείται από το 2013 με την σημαντική συμβολή της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αναφερόμενος σε αυτό το δίκτυο “μηχανισμών συνεργασίας” τόνισε πως συμπεριλαμβάνιε μεγάλο αριθμό χωρών της περιοχής, όπως: το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πρόσθεσε πως έχει διευρυνθεί για να περιλάβει και άλλες χώρες εκτός της εγγύς περιοχής μας, όπως οι ΗΠΑ ή το Ιράκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα