ΑΘΗΝΑ
00:54
|
29.09.2024
Επισημαίνοντας πως το εισόδημα των εργαζομένων εξανεμίζεται από νέο κύμα ακρίβειας, το ΚΚΕ ζητά μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος από το νέο κύμα ακρίβειας που σαρώνει βασικά προϊόντα και υπηρεσίες ζητά το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του κόμματος διαπιστώνεται πως τελευταίους μήνες ανεβαίνουν πάλι οι τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών, βασικών για την καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων. Όπως αναφέρει:

“Κάθε «επίσκεψη» στο σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο, κάθε λογαριασμός τηλεπικοινωνίας, ρεύματος, νερού, τελών κ.ά. είναι και μια νέα δυσάρεστη έκπληξη. Αυτή η κατάσταση έγινε χειρότερη με την έλευση της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.”

Επισημαίνει πως η ακρίβεια δεν είναι “φυσικό φαινόμενο” αλλά χαρακτηριστικό της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ακρίβεια - Newsbomb - Ειδησεις - News

Παρατηρεί έτσι πως:

  • Παράγοντας ασφυξίας για το λαϊκό εισόδημα είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που ήδη τις έχουμε “νιώσει” και έρχονται ακόμα μεγαλύτερες μέσα στο καλοκαίρι. Η “πράσινη ανάπτυξη”, για την οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν για το ποιος θα την υλοποιήσει ταχύτερα, σημαίνει πιο ακριβό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ το κόστος εκτινάσσεται περαιτέρω από το υπόλοιπο πακέτο της “πράσινης μετάβασης” (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων κ.ά.).
  • Ακόμα, ο καθορισμός των τιμών από τα διεθνή και εγχώρια μονοπώλια και τα καρτέλ που, πολεμώντας για το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι της “πίτας”, επιβάλλουν υψηλότερες τιμές για να αρμέξουν μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση.
  • Οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις σε Ενέργεια, Ύδρευση, Μεταφορές, Υγεία και Παιδεία δημιουργούν επιπλέον “κόστος” για τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες.
  • Το νέο χτύπημα στους μισθούς που φέρνει ο νόμος Χατζηδάκη.

“Δεν συμβιβαζόμαστε με την ανέχεια και την ακρίβεια. Δική μας δύναμη, του λαού, των εργαζομένων, της νέας γενιάς είναι η οργάνωση, η κοινή συλλογική διεκδίκηση, η πάλη που βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων” αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ και διεκδικεί:

  •  Κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα, έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Άμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων προς την εφορία.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με παράλληλη αύξησή τους για την εργοδοσία.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Δωρεάν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες για όλους τους εργαζόμενους το πρωί, για όλες τις ώρες για τους ανέργους, τους μαθητές, τους φοιτητές.
Η ακρίβεια ροκανίζει κι άλλο τα εισοδήματα των πολιτών| newmoney
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποχώρηση της Apple από τις διαπραγματεύσεις για επένδυση στην OpenAI

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα