ΑΘΗΝΑ
10:56
|
22.11.2024
O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατέθεσε αίτημα για την αναπομπή στο ΚΑΣ και την ακύρωση της απόφασης του τσιμεντώματος της Ακρόπολης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατέθεσε αίτημα για την αναπομπή στο ΚΑΣ και την ακύρωση της απόφασης του τσιμεντώματος της Ακρόπολης βάσει της οποίας εγκρίθηκε η μελέτη “διαμόρφωσης των διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της για άτομα με δυσκολία στην κίνηση” καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση και ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως Μανόλης Κορρές, που έχει αναλάβει επισήμως και την επιστημονική κάλυψη του συνόλου των σχετικών παρεμβάσεων στην Ακρόπολη, ουδόλως κάμπτονται από τις διαμαρτυρίες για την εκτεταμένη χρήση οπλισμένου σκυροδέματος και συνεχίζουν καλοκαιριάτικα ακάθεκτοι…

Με το αίτημά του ο ΣΕΑ επιχειρεί να βάλει φρένο στην “καταστροφική και μη νόμιμη” επέμβαση στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, προκειμένου να μην προχωρήσει η β’ φάση των έργων.

Τόσο ο ΣΕΑ και η πρόεδρός του Δέσποινα Κουτσούμπα, όσο και η επιστημονική κοινότητα και αναπηρικοί φορείς κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή ότι για την τσιμεντόστρωση χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την κυβέρνηση η επίκληση της διευκόλυνσης των επισκεπτών με αναπηρία.

Ο ΣΕΑ υπογραμμίζει ότι “η απόφαση αυτή χρήζει αναπομπής και επανεξέτασης, διότι βασίστηκε σε άκυρη και ανυπόστατη σύμβαση, ενέκρινε μελέτη η οποία δεν πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές για το έργο για το οποίο σχεδιάστηκε, ενώ κατά την έγκριση του έργου και την εκτέλεση της α’ φάσης του δεν τηρήθηκαν τα οριζόμενα στον Ν. 3028/02 (αρχαιολογικός νόμος), τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ, το Π.Δ. του 2019 για τη ‘Μελέτη και Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων’ και στην Υπουργική Απόφαση που ορίζει το ‘Κανονιστικό πλαίσιο για την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση εργασιών σε ακίνητα μνημεία’, ενώ δεν τηρήθηκαν ούτε οι όροι που είχαν τεθεί στην ως άνω εγκριτική απόφαση”.

Το αίτημα του ΣΕΑ εδράζεται κατά βάση στη σύμβαση δωρεάς που υπέγραψε το Ελληνικό Δημόσιο με το Ίδρυμα Ωνάση, στην οποία είχε καταγραφεί η πρόθεση της υπουργού Πολιτισμού, στο άρθρο 9, να τοποθετηθεί ειδική μαρμάρινη πλακέτα με το όνομα του χορηγού και το δικό της στο μνημείο. Η εν λόγω σύμβαση δεν κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, δεν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και δεν εκδόθηκε σε νόμο.

Επισημαίνοντας το γεγονός στο αιτιολογικό του ο ΣΕΑ χαρακτηρίζει “ανυπόστατη” τη σύμβαση δωρεάς, διαπιστώνει και αιτιολογεί σειρά παρατυπιών, σημειώνοντας ότι “δεν έχει συναφθεί με τη νόμιμη διαδικασία των δωρεών του Δημοσίου, δεν έχει περιβληθεί κανέναν τύπο ή δημοσιότητα”, ενώ οι όροι της “παραβιάζουν ευθέως τον Ν. 3028/02, που αποτελεί νόμο συνταγματικής περιωπής”. Παράλληλα, αιτιολογεί τις διαπιστωμένες “παρατυπίες στη διαδικασία ανάθεσης της μελέτης για τις διαστρώσεις”, όπως και το γεγονός ότι “η μελέτη που εγκρίθηκε δεν πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές για το έργο προσβασιμότητας σε μνημείο” αλλά και την “παράνομη καταστροφή και φθορά αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των έργων που εκτελούνται στη βάση της ίδιας σύμβασης δωρεάς”.

Ο ΣΕΑ διαπιστώνει ότι “όλα τα παραπάνω έχουν ήδη προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: αισθητική βλάβη, καταστροφή αρχαιοτήτων, φθορά στον βράχο, βλάβη των αξιών του μνημείου, με μη σύννομες διαδικασίες, κατά παράβαση του Ν. 3028/02, των διατάξεων για την εκτέλεση έργων σε μνημεία και των διεθνών αρχών και κανόνων που διέπουν τις αποκαταστάσεις μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, όπως αποτυπώνονται στις Διεθνείς Χάρτες”.

“Δυστυχώς, στην περίπτωση της διαμόρφωσης των νέων διαδρομών επισκεπτών στην Ακρόπολη, καμία από τις νόμιμες διαδικασίες δεν τηρήθηκε ή δεν τηρήθηκε επαρκώς, με αποτέλεσμα το ΥΠΠΟΑ και η χώρα, ενώ μέχρι πρότινος αποτελούσε πρότυπο για το αναστηλωτικό έργο στην Ακρόπολη και σε άλλα μνημεία, σήμερα να διασύρεται στα μάτια των πολιτών στη χώρα μας και διεθνώς” καταλήγει ο ΣΕΑ.

Σημειώνεται ότι το “Κοσμοδρόμιο”, δημοσιεύοντας το τεχνικό δελτίο του έργου, είχε αποκαλύψει ότι το υπουργείο ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες εκτεταμένες διαστρώσεις και “αποκαταστάσεις” εδαφών σε σημεία όπως η Χαλκοθήκη, σε επεμβάσεις στα Τείχη, αλλά και στη διαμόρφωση της δυτικής πρόσβασης στην Ακρόπολη.

Υπενθυμίζουμε πως οι παρεμβάσεις αυτές στην Ακρόπολη και όσες σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στη συνέχεια έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, ενώ τα αλλεπάλληλα αρνητικά δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης εκθέτουν τη χώρα, παρά την προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού να υποβαθμίσει το ζήτημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα