ΑΘΗΝΑ
16:41
|
26.04.2024
Ο Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη "στρατηγική συνεργασία" με το Κουβέιτ και άφησε αιχμές κατά του Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Κουβέιτ μετέβη σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με αφορμή την 60ή επέτειο από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων στο φόντο των ευρύτερων ανακατατάξεων που προκαλεί μεταξύ άλλων η μετεξέλιξη (αλλά όχι τερματισμός…) της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ και η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Εικόνα

Συνάντησε πρώτα τον ομόλογό του, Κουβεϊτιανό σείχη Ναουάζ αλ Σάμπιχ, με τον οποίο διαπίστωσε το καλό επίπεδο διμερών σχέσεων.

Στη συνέχεια συνάντησε τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ, Σαμπάχ αλ Χάλιντ με τον οποίο συζήτησε τον διμερή στρατηγικό διάλογο.

Εικόνα

Στην επακόλουθη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον Κουβεϊτιανό ομόλογό του, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποκαταστήσουν τους χιλιάδες Αφγανούς που βοήθησαν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν (είτε σε ρόλο μεταφραστή, διερμηνέων, οδηγών κ.α.) ώστε να αποφύγουν πιθανά αντίποινα.

Απέφυγε ωστόσο να αναφέρει εάν κατά τη συνάντηση με τον Κουβεϊτιανό ομόλογό του συζήτησαν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης κάποιων Αφγανών στο Κουβέιτ όπως είχε αρχικά ανακοινώσει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Τι είπε ο Μπλίνκεν για το Ιράν

Ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε επίσης και στις έμμεσες διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει οι ΗΠΑ με το Ιράν στη Βιέννη και έχουν παγώσει εδώ και περίπου ενάμιση μήνα (με αφορμή την αλλαγή κυβέρνησης στο Ιράν την επόμενη βδομάδα).

“Είμαστε αφοσιωμένοι στην διπλωματία,όμως, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον” είπε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε: “έχουμε σαφώς δείξει την καλή μας πίστη και την επιθυμία μας να επιστρέψουμε με αμοιβαία συμμόρφωση στην πυρηνική συμφωνία…Η μπάλα παραμένει στο γήπεδο του Ιράν και θα δούμε εάν είναι έτοιμοι να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζεται για να επανέλθουν ” είπε ο Αμερικανός υπουργός “ξεχνώντας” πως οι ΗΠΑ (επί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ) ήταν αυτές που αποχώρησαν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αθετώντας το λόγο τους και την αξιοπιστία της υπογραφής τους…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα