ΑΘΗΝΑ
03:55
|
02.05.2024
Οι πληροφορίες του ΜΕΕ αναφέρουν ότι ο Μασίσι δέχθηκε μπουνιά στο πρόσωπο μέχρι να δεχθεί να αποχωρήσει...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενδιαφέρον παρασκήνιο σχετικά με τον τρόπο που έγινε η αποπομπή του Τυνήσιου πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι δίνει σημερινό εκτενές ρεπορτάζ των δημοσιογράφων David Hearst και Faisal Edroos στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Middle East Eye.

Οι πληροφορίες των δημοσιογράφων-αναλυτών αναφέρουν ότι ο Μασίσι δέχθηκε μπουνιά στο πρόσωπο και άλλη σωματική βία μέχρι να “συμφωνήσει” να απομακρυνθεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Πηγές που πρόσκεινται στο περιβάλλον του 47χρονου ισλαμιστή πρωθυπουργού και τις οποίες επικαλούνται οι δύο δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι η άσκηση βίας ήταν “σημαντική” κάτι ωστόσο που σημείωσαν πως δεν μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι ίδιοι μιας που δεν έχει εμφανιστεί από το βράδυ της Κυριακής δημοσίως ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός.

Μία από τις πηγές των δημοσιογράφων εξήγησε την απουσία του πρώην πρωθυπουργού από δημόσιες εμφανίσεις λόγω των μωλώπων που φέρεται πως έχει στο πρόσωπο.

Προεδρικές κινήσεις με τη στήριξη του στρατού

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που μεταφέρουν οι δύο δημοσιογράφοι (που προφανώς έχουν καλές σχέσεις με το έως πρότινος κυβερνών κόμμα Ενάχντα) αναφέρει πως όταν ο πρόεδρος Καίς Σαίντ πήγε στον πρωθυπουργό για να του γνωστοποιήσει την απόφασή του να τον θέσει εκτός εξουσίας βάσει του άρθρου 80 του συντάγματος (περί “έκτακτης εθνικής κατάστασης”) δεν ήταν μέρος του σχεδίου οι επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας αλλά αξιωματούχοι του στρατού.

“Παρόντες” Αιγύπτιοι των δυνάμων ασφαλείας

Αναφέρει επίσης πως στο προεδρικό μέγαρο ήταν εκείνη την στιγμή παρόντες “μη Τυνήσιοι”, εκτιμώντας πως ήταν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας που τον είχαν συμβουλέψει πριν το “πραξικόπημα” και φέρεται πως “διεύθυναν” τις επιχειρήσεις σε σχέση με την αποπομπή της κυβέρνησης Μασίσι. Οι ίδιες πηγές φέρεται να υποστηρίζουν πως ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι είχε προσφερθεί να δώσει στον Τυνήσιο ομόλογό του “πλήρη υποστήριξη ώστε να επιτύχει την αποπομπή του Χισάμ Μασίσι από την εξουσία, και ο Σαίντ την αξιοποίησε”.

Αναφέρουν έτσι πως “στάλθηκαν στην Τυνησία Αιγύπτιοι αξιωματούχοι του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας με την πλήρη υποστήριξη του Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ” του πρίγκηπα διαδόχου του Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων .

Το ΜΕΕ, που από τον περασμένο Μάιο είχε δημοσιοποιήσει κατά αποκλειστικότητα πληροφορίες για “σχέδιο πραξικοπήματος” από τον Τυνήσιο πρόεδρο Σαίντ σε βάρος του πρωθυπουργού Μασίσι, εκτιμά πως η όλη επιχείρηση “συνταγματικού πραξικοπήματος” είχε σχεδιαστεί καλά μήνες πριν.

Δυσαρέσκεια σε ΗΠΑ και Αλγερία, έκπληξη σε Γαλλία

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι Αμερικανοί ήταν “πολύ δυσαρεστημένοι” για την εξέλιξη και πως η Αλγερία που έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία (λόγω αμοιβαίων περιφερειακών, οκονομικών,ενεργειακών και άλλων συμφερόντων) θεωρεί πως Τυνησία και Λιβύη εμπίπτουν στη δική της σφαίρα επιρροής και “δεν θα αποδεχθεί η Τυνησία να πέσει υπό την πολιτική και στρατιωτική επιρροή της Αιγύπτου”. Επιπλέον η Γαλλία φέρεται να μην είχε καμία ενημέρωση εκ των προτέρων για τις κινήσεις του Τυνήσιου προέδρου Καίς Σαίντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα