«Για την Ελλάδα η σταθερότητα και η συνοχή του Λιβάνου αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ο Λίβανος αποτελεί μια πύλη, γειτονική χώρα, τμήμα της άμεσης γειτονιάς μας. Τυχόν περαιτέρω αποσταθεροποίησή του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας και την ΕΕ» τόνισε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντώντας στην Αθήνα την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας του Λιβάνου Ζέινα Ακάρ.
Εξέφρασε την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει το Λίβανο και στο πλαίσιο της ΕΕ προκειμένου να εξασφαλίσει και αυτή η χώρα χρηματοδοτική βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί. Όπως τόνισε, η νέα χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ για Σύρους πρόσφυγες “δεν μπορεί να καλύπτει μόνο την Τουρκία, πρέπει να καλύπτει και άλλες χώρες της περιοχής, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία”.
Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να επισημάνει την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της λέγοντας πως προκαλεί “ανησυχία”.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για τα Βαρώσια στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο είπε πως αποτελούν “την πιο πρόσφατη έκφραση της τουρκικής παραβατικότητας στην περιοχή μας, αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”. Και πρόσθεσε:
Καθίσταται σαφές πλέον ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο αποσταθεροποιήσεων. Στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης αντιτάσσουμε τη στάση μας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Μεγάλη σημασία έχει και η UNCLOS, την οποία Ελλάδα και Λίβανος έχουν επικυρώσει.
Η τριμερής του Σεπτέμβρη και η βοήθεια για την ανοικοδόμηση του ΥΠΕΞ Λιβάνου
Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με την κυβέρνηση και το λαό του Λιβάνου τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και τριμερώς, ενώ πρόσθεσε πως συζητήθηκε η επόμενη τριμερής ανάμεσα στο Λίβανο, την Ελλάδα και την Κύπρο το συντομότερο δυνατό.
Θύμισε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν βοήθεια πριν από ένα χρόνο μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.
Ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα θα συνεισφέρει ένα ποσό στην ενίσχυση του ελληνορθόδοξου νοσοκομείου Άγιος Γεώργιος.
Επίσης εξετάστηκε η συνεισφορά της χώρας στην ανοικοδόμηση του υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου και στις αρχές Σεπτεμβρίου μια ομάδα θα μεταβεί στη Βηρυτό για να συντάξει σχετική μελέτη ανοικοδόμησης, ενώ συζητήθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να ενισχύσει οικονομικά το πανεπιστήμιο Μπάλαμαντ.
Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου την ερχόμενη εβδομάδα.
Ζέινα Ακάρ: Οι δύσκολοι καιροί αποκαλύπτουν τον πραγματικό φίλο
“Λέγεται πως οι δύσκολοι καιροί είναι εκείνοι που αποκαλύπτουν ποιος είναι ο πραγματικός φίλος” τόνισε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας του Λιβάνου, Ζέινα Ακάρ.
Διαβεβαίωσε πως ο λαός του Λιβάνου δε θα ξεχάσει την άμεση βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα, είτε στον επισιτιστικό τομέα είτε για ανασυγκρότηση και ανακατασκευή. Και κατέληξε: “Ο Λίβανος προσβλέπει στην τριμερή συνάντηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβρη”.
Συλληπητήρια για τις φονικές φωτιές σε Τουρκία και Λίβανο
Σε επόμενο σημείο ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τα ειλικρινά συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό για την απώλεια ζωών στις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττάλεια, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, εκατοντάδων ζώων και έχουν αποτεφρώσει χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης.
Με αυτή την αφορμή εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και στη Λιβανέζα ομόλογό του για την απώλεια ενός 15χρονου στις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν σήμερα για τρίτη μέρα το βόρειο Λίβανο.
Διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει στην κατεύθυνση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.