Το Αμερικανικό Δίκτυο PBS μεταφέρει σε αποκαλυπτικό τους ρεπορτάζ τη δυσαρέσκεια της UNESCO για τις τσιμεντοστρώσειςτης Ακρόπολης και το αίτημά τους να σταματήσουν οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο μνημείο.
Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση και ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως Μανόλης Κορρές, που έχει αναλάβει επισήμως και την επιστημονική κάλυψη του συνόλου των σχετικών παρεμβάσεων του μνημείου, ουδόλως κάμπτονται από τη διεθνή κατακραυγή και τις διαμαρτυρίες για την εκτεταμένη χρήση οπλισμένου σκυροδέματος και συνεχίζουν το “τσιμέντωμα”.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του PBS, ο οργανισμός παγκόσμιας κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνώνη UNESCO εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, τονίζοντας πως δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη του για τις εν λόγω παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά την επίσκεψη του δημοσιογράφου Μάλκολμ Μπράμπαντ στην Αθήνα. τόσο η υπουργός, Λίνα Μενδώνη όσο και ο Μανώλης Κορρές, τον διαβεβαιώσαν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την UNESCO για τις παρεμβάσεις και ότι ο οργανισμός έχει ενημερωθεί. Ωστόσο, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η UNESCO ζητά να σταματήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις στο αρχαίο μνημείο.
“Η UNESCO θέλει να σταματήσουν όλες οι εργασίες μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. Η UNESCO ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι έπρεπε να μάθει για τις τροποποιήσεις από επικριτές, αντί από το ελληνικό κράτος”, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.
“Για μένα, είναι φρικτό. Νομίζω ότι η Ακρόπολη είναι πραγματικά πληγωμένη από τους τσιμεντένιους διαδρόμους. Έχουμε έναν αρχαιολογικό χώρο μεγάλης σημασίας και με τσιμέντο μετατρέπεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο” τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, δηλώσεις της οποίας φιλοξενούνται στο σχετικό ρεπορτάζ.
Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, προσπαθώντας να βάλει φρένο στο “τσιμέντωμα”, κατέθεσε αίτημα την Πέμπτη 29/7 για την αναπομπή στο ΚΑΣ και την ακύρωση της απόφασης των παρεμβάσεων βάσει της οποίας εγκρίθηκε η μελέτη “διαμόρφωσης των διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της για άτομα με δυσκολία στην κίνηση”.
Τόσο ο ΣΕΑ και η πρόεδρός του Δέσποινα Κουτσούμπα, όσο και η επιστημονική κοινότητα και αναπηρικοί φορείς κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή ότι για την τσιμεντόστρωση χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την κυβέρνηση η επίκληση της διευκόλυνσης των επισκεπτών με αναπηρία.
Σημειώνεται ότι το “Κοσμοδρόμιο”, δημοσιεύοντας το τεχνικό δελτίο του έργου, είχε αποκαλύψει ότι το υπουργείο ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες εκτεταμένες διαστρώσεις και “αποκαταστάσεις” εδαφών σε σημεία όπως η Χαλκοθήκη, σε επεμβάσεις στα Τείχη, αλλά και στη διαμόρφωση της δυτικής πρόσβασης στην Ακρόπολη.
Οι παρεμβάσεις στο ιστορικό μνημείο και όσες σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στη συνέχεια έχουν προκαλέσει αλλεπάλληλα αρνητικά δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης εκθέτοντας τη χώρα, παρά την προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού να υποβαθμίσει το ζήτημα.