ΑΘΗΝΑ
22:32
|
23.04.2024
To Ισραήλ φαίνεται πως σχεδιάζει πότε και ποια αντίποινα θα πάρει έναντι του Ιράν για την επίθεση ανοικτά του Ομάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Alam TV απέδωσε απόψε την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο ισραηλινό δεξαμενόπλοιο “Mercer Street” ανοικτά του Ομάν σαν “απάντηση” σε πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Νταμπάα, στην κεντρική Συρία.

Tanker attacked in Arabian sea, 2 crew killed | MERCER STREET - FleetMon  Maritime News

Το ιρανικό κανάλι Alam TV, επικαλέστηκε «πηγές στον άξονα της αντίστασης», αποφεύγοντας να δώσει, προς το παρόν, άλλες λεπτομέρειες.

Σύσκεψη για αντίποινα κατά του Ιράν στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας

H επίθεση στο ισραηλινό δεξαμενόπλοιο, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Ρουμάνου καπετάνιου και ενός Βρετανού σεκιουριτά, προκάλεσε απόψε έκτακτη σύσκεψη ανώτατων αξιωματούχων στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, παρουσία του υπουργού Μπένι Γκαντς.

Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στην έκτακτη συνάντηση εκτός από τον Μπένι Γκαντς συμμετείχαν ο γενικός επιτελάρχης του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Αβίβ Κοχάβι και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι.

Defense Minister Benny Gantz and IDF chief of staff Aviv Kohavi at a operational briefing in the IDFs Southern Command, June 8, 2021.  (photo credit: ARIEL HERMONI/DEFENSE MINISTRY)

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν να ζυγιστούν τα δεδομένα, να αξιολογηθεί η κατάσταση και να αποφασιστούν πιθανά αντίποινα.

Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αυτό που συζητήθηκε δεν ήταν το εάν θα ληφθούν αντίποινα έναντι του Ιράν αλλά το “πότε και το πώς”.

Νωρίτερα, ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας στα ισραηλινά δίκτυα Channel 12 και Channel 13 επέρριψε ευθέως και κατηγορηματικά ευθύνη για την επίθεση στο Ιράν, λέγοντας πως πρόκειται για ιρανική τρομοκρατική επίθεση “με θύματα δύο αθώους ανθρώπους και τη διεθνή ναυτιλία”.

Τελικά αργότερα χτες βράδυ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιαΐρ Λαπίντ επικοινώνησε με τον Βρετανό ομόλογό του,τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να δοθεί “σκληρή απάντηση” στην επίθεση αυτή, από την οποία σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος του τάνκερ, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος. Και κατέληξε:

Το Ιράν δεν είναι απλώς ένα ισραηλινό πρόβλημα, αλλά είναι ένας εξαγωγέας τρομοκρατίας, καταστροφής και αστάθειας που μας βλάπτει όλους. Ο κόσμος δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλός απέναντι στην ιρανική τρομοκρατία που πλήττει επίσης την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα