Η διακυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου μοιάζει να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της. Με την λαϊκή δυσαρέσκεια να αυξάνεται εκθετικά για τα πεπραγμένα του, τους “άσπονδους” συμμάχους του από το “Κέντρο” να ανησυχούν για την παραμονή τους στην εξουσία και να αυτονομούνται στο κοινοβούλιο, με την απώλεια του έωλου “ηθικού πλεονεκτήματος της εντιμότητας”, καθώς οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το 50% του πληθυσμού (το 28% όσων των ψήφισαν, μάλιστα) πιστεύει πως ο ίδιος εμπλέκεται προσωπικά σε σκάνδαλα διαφθοράς, και με το φάσμα της καθαίρεσής του (impleachment), την οποία ζητούν πολλοί από πολλές πλευρές να πλανάται από πάνω του, ο Μπολσονάρου βρίσκεται σε δεινή θέση.
Ακόμη και η νεώτερη δημοσκόπηση της PoderData, που πραγματοποιήθηκε από τις 19-21 Ιουλίου, καταγράφει την σαφή αποδοκιμασία του 62% στην κυβέρνηση του Μπολσονάρου, με το 56% να την χαρακτηρίζει μάλιστα “καταστροφική” και “τη χειρότερη”. Περιγράφει έτσι ευκρινώς την δεινή συναισθηματική κατάσταση του πληθυσμού έπειτα από τις απανωτές αποκαλύψεις για τον τρόπο του κυβερνάν του Μπολσονάρου και την κόπωσή του για την αδιαφορία του απέναντι στα πραγμαικά και φλέγοντα προβλήματα της κοινωνίας.
Εναντίον του Μπολσονάρου συσσωρεύονται πολλά καθηλωτικά για την κοινή γνώμη γεγονότα, όπως η αποτυχημένη διαχείρηση της πανδημίας, οι αποκαλύψεις του βουλευτή Λουΐζ Μιράντα για την εμπλοκή ανωτάτων στελεχών και στενών συνεργατών του προέδρου στο μεγάλο σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης των εμβολίων Covaxin, που “πλούτισε” φίλους και γνωστούς. Σε αυτές τις κατηγορίες που συγκλονίζουν συθέμελα την προεδρία θα πρέπει να προστεθούν οι πάνδημες διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου στους δρόμους πολλών πόλεων στις 3 Ιουλίου, όπως και στην πρωτεύουσα Μπραζίλια με χιλιάδες συμμετέχοντες στις 24 Ιουλίου, αλλά και οι παρεμβάσεις του ίδιου του ακροδεξιού ηγέτη για να μην ψηφισθεί ως έχει η τροποποίηση του εκλογικού νόμου, που περιλαμβάνει και την επίμαχη εισαγωγή της ηλεκτρονικής ψήφου. Όλο τούτο το μείγμα και η μαγματική του πορεία, που η επιτάχυνσή της διαπιστώνεται στην κοινωνία και το κοινοβούλιο, ανεβάζουν την πολιτικο-κοινωνική εκείνη ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει στην έκρηξη ενάντια στην κυβέρνηση του Μπολσονάρου και στην επιτάχυνση της διαδικασίας της “καθαίρεσης”.
Σε πολιτικό επίπεδο η έκρηξη είναι ζήτημα χρόνου, εάν κάποιος αναλογισθεί την καταβαράθρωση της δημοτικότητας του Μπολσονάρου και την κατάσταση της οικονομίας. Μάταια, ο Μπολσονάρου πάσχισε με τον πρόσφατο μερικό ανασχηματισμό να ανασκευάσει την θλιβερή εικόνα της κυβέρνησής του, ο οποίος άμεσα προκάλεσε επικρίσεις για τις επιλογές. Ούτε και ο ίδιος ο Μπολσονάρου, χρησιμοποιώντας την συνήθη “ευθύτητά” του μπόρεσε να πείσει τον κόσμο όταν εσφαλμένα δήλωνε πως η οικονομία μπορεί να αυξηθεί κατά 9% αυτό το έτος, ανατρέχοντας σε μαθηματικούς συλλογισμούς Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (θυμάστε το 0+0 =14%;), καθώς υπολόγισε πως με αύξηση 5% φέτος και δεδομένου ότι το περασμένο έτος η μείωση ήταν 4,1%, το φετινό αποτέλεσμα ισοδυναμεί με αύξηση 9%.
Αποτέλεσμα; Η δημοτικότητά του στα τάρταρα και σε λιγότερο από 60 ημέρες διοργανώθηκαν ήδη 3 εθνικές και τοπικές διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου. Μία τέταρτη μεγάλη διαδήλωση έχει προγραμματισθεί για σήμερα, ενώ και δεξιές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες προηγουμένως υποστήριζαν τον πρόεδρο, έχουν επίσης προσκαλέσει τους οπαδούς τους σε διαδηλώσεις και άλλες ενέργειες κατά της κυβέρνησης μέσα στον Σεπτέμβριο.
Και φυσικά, όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλλίτερα: πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα είναι άνεργοι. Οι τιμές σε πολλά προϊόντα, ιδίως στα καύσιμα, έχουν αυξηθεί τόσο, που πλέον, όπως κατέδειξε κι ένα ρεπορτάζ στο δημοφιλές πρόγραμμα Mais Você του τηλεοπτικού δικτύου Globo, έχει φάσει στο κατακόρυφο η ζήτηση για ξυλόσομπες, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 25% το τελευταίο 12μηνο. Ο αντίκτυπος της οικονομικής κατάστασης της χώρας έχει αρχίσει να βαραίνει σοβαρά τα νοικοκυριά της Βραζιλίας, σε βαθμό που να καθίσταται ακόμη και “θανατηφόρος” (λόγω ελλείψεων, πείνας και κορονοϊού) στις ασθενέστερες τάξεις. Τα δε προβλήματα σε πολλούς κλάδους, όπως κατέδειξε η μεγάλη και με σοβαρές επιπτώσεις απεργία των οδηγών φορτηγών, ενός νευραλγικού για την οικονομία κλάδου, αρχίζουν να συσσωρεύονται απέναντι στην αδιαφορία της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει οποιονδήποτε άλλον παρά τους οικονομικούς της φίλους.
Και φυσικά, σε όποια διαδικασία, πολιτική ή συνταγματική, ιδιαίτερα θα βαρύνει το θέμα της πανδημίας, ένα πεδίο όπου η κυβέρνηση του Μπολσονάρου έχει καταγράψει μία από τις πιο εκκωφαντικές αποτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως υπενθυμίζει η γερουσιαστής Σιμόνι Τσέμπετ ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της επιτροπής του λοινοβουλίου για την πανδημία, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επιδιωχθεί η καθαίρεση του Μπολσονάρου. “Υπάρχουν ήδη δύο στοιχεία για τις κατηγορίες που θα πρέπει να αναλυθούν: το ένα νομικό και το άλλο πολιτικό”. Όσον αφορά το νομικό, η επιτροπή για την πανδημία ήδη διαθέτει τις αποδείξεις για να παρουσιάσει τις εγκληματικές ευθύνες του προέδρου στην αντιμετώπισή της νόσου. Είναι άλλωστε πασιφανείς και αδιαμφισβήτητες οι παραλείψεις της κυβέρνησης στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης του Covid-19, όπως και στην αγορά και παροχή παραγόντων ανοσοποίησης, πλην της υπερτιμολόγησης του ανεπαρκούς αριθμού εμβολίων. Στο μέτωπο της προστασίας της δημόσιας υγείας υπάρχει μία απαράγραπτη ευθύνη του Μπολσονάρου για το θάνατο περισσότερων από μισό εκατομμύριο Βραζιλιάνων.
Στο πολιτικό επίπεδο επίσης, η εμφανής πτώση της δημοτικότητας και η μη αναστρέψιμη εικόνα της οικονομίας βάσει του ήδη υπάρχοντος σχεδίου, που δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Πάουλου Γκέντζις δεν πρόκειται να επηρεασθεί, συνθέτουν άλλα δύο σημαντικά επιχειρήματα για να επιδιωχθεί μία απομάκρυνση του επιζήμιου για τη χώρα ακροδεξιού προέδρου. Ενός προέδρου που παρά τις εκκλήσεις αδιαφορεί για τις επιπτώσεις της αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου και δεν θέλει να λάβει μέτρα και ασχολείται μόνον ενδιαφέρεται να περάσουν σκοταδιστικά και οπισθοδρομικά προγράμματα για την Ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους των Αμβλώσεων, την Ημέρα του Νεογέννητου και την Ημέρα του Πατέρα, αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, όπως μαρτυρά η τελευταία συμφωνία με την πετρελαϊκή Petrobras για επιπλέον αύξηση στην τιμή του ντίζελ.
Οι 123 αιτήσεις για έναρξη της διαδικασίας της καθαίρεσης του Μπολσονάρου που βρίσκονται στο συρτάρι του προέδρου της Βουλής, Αρτούρ Λίρα, και με δεδομένο ότι ο “ανοίκειος γάμος” (όπως ο ίδιος ο Μπολσονάρου έχει χαρακτηρίσει τη συνεργασία) με τις δυνάμεις του πανίσχυρου Κέντρου ώστε να διατηρεί την κυβερνητική πλειοψηφία, έχει αρχίσει και κλονίζεται. Η απόφαση πλέον για το μέλλον του προέδρου είναι καθαρά πολιτική και χρησιμοθηρική εκ μέρους των συμμάχων του σε Βουλή και Γερουσία που κρατούν το κλειδί της παραμονής του. Οι διαρκείς επιθέσεις του Μπολσονάρου στη δημοκρατία, οι ηχογραφημένες συνομιλίες του που τον εμπλέκουν ευθέως στο σκάνδαλο Covaxin, οι ανύπαρκτες επιδόσεις του στην πανδημία και την προστασία του περιβάλλοντος, η ανεπάρκειά του στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη σχέση του με τις συνεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις, που βλέπουν αυτό να τους κατασπαράσσει πολιτικό κεφάλαιο, που συνέπεια έχει τη μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις του πρώην προέδρου και πιθανού εκ νέου διεκδικητή της προεδρίας Λουΐζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.
Το ζήτημα είναι, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της πραξικοπηματικής καθαίρεσης της εκλεγμένης με το Κόμμα των Εργατών (ΡΤ) του Λούλα, Ντζίλμα Ρούσεφ, πότε το Κέντρο θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον νυν πρόεδρο.
Ωστόσο, παρά την εκθετικά αυξανόμενη κρίση, το Κέντρο δεν δείχνει προς το παρόν διάθεση για αλλαγές, μιας και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί, από τον εκλογικό νόμο, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την διοίκηση της Eletrobrás, εγκρίνονται από το Κοινοβούλιο. Και εδώ έχουμε ένα οξύμωρο: μία κυβέρνηση που άλλα πράττει και ένα κοινοβούλιο που άλλα, βάσει πολιτικού και προσωπικού συμφέροντος, αποφασίζει, παραλείποντας τη βούληση του Μπολσονάρου.
Γενικώς η αίσθηση που επικρατεί στους διαδρόμους της Εθνοσυνέλευσης είναι πως το Κέντρο θα επιδιώξει άρον άρον να εγκριθεί η δική του πολιτική ατζέντα, υπό το φόβο ότι η κρίση θα το ξεπεράσει και θα υπονομεύσει τους σκοπούς του, προτού τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Μπολσονάρου. Παράλληλα, ορισμένα από τα κόμματα τούτης της μεγάλης και πολυποίκιλης δεξαμενής του Κέντρου, όπως τα PSL, DEM, PP επιταχύνουν τις διεργασίες για τον σχηματισμό ενός ενιαίου κόμματος, που με 121 βουλευτές και 15 Γερουσιαστές θα αποτελεί τη μεγαλύτερη παράταξη στον χώρο. Μία προοπτική στην οποία προσβλέπει ως μάννα εξ ουρανού ο Μπολσονάρου ενόψει των προεδρικών εκλογών, επιδιώκοντας να αποκτήσει ερείσματα στο νέο κόμμα. Μάλιστα μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε την προσχώρηση του κόμματός του στο Κέντρο και εξέφρασε τη διάθεση προσέγγισης με το νέον αυτό κομματικό σχηματισμό. Βέβαια, ο πρόεδρος διατείνεται ότι “ανήκει στο Κέντρο”, ενώ συναντάται και μάλιστα χωρίς να υπάρχει θεσμικά προγραμματισμένη ατζέντα με την Γερμανίδα βουλευτή και εκ των ηγετών του ακροδεξιού AfD Μπεατρίξ φον Στορτς και τον σύζυγό της. Αυτό αποτελεί ένα οξύμωρο που μόνο στο σύμπαν του Μπολσονάρου έχει λογική.
Παράλληλα, ο Μπολσονάρου πασχίζει με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο να θωρακισθεί από οποιαδήποτε νομική απειλή εναντίον του. Ενάντια σε κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας αγνόησε την τακτική της λίστας με τα ονόματα τριών υποψηφίων που προτείνονται βάσει ειδικών κριτηρίων για την διαδοχή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας (όπως είχε θεσπισθεί επί Λούλα) και προσπερνώντας την ορθή οδό επαναδιόρισε στην ίδια θέση για μία δεύτερη θητεία τον Αουγκούστου Άρας, τον οποίον μάλιστα είχε τοποθετήσει πάλι παρακάμπτοντας την τριπλή λίστα το 2019. Η εμμονή τούτη στον Άρας δεν είναι και τυχαία: η πλειονότητα των εισαγγελέων έχει εκφράσει από πολλού καιρού τα παράπονά της για τα έργα και τις ημέρες του στην κορυφή του εισαγγελικού λειτουργήματος, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στις υποθέσεις που αφορούν την προεδρία και τους βουλευτές του Μπολσονάρου με κίνδυνο να απωλεσθεί η δυνατότητα των εισαγγελέων να ερευνήσουν τις υποθέσεις.
Το βέβαιο πάντως είναι πως η πορεία για την αποκαθήλωση, είτε πρόωρη, είτε μέσα στα θεσμικά όρια που ορίζονται για τη λήξη της θητείας του και τις εκλογές, για την κυβέρνηση Μπολσονάρου έχει πλέον ξεκινήσει σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά, πολιτικά και σιγά σιγά και νομικά.