Τις αντοχές του φαίνεται πως δοκιμάζει το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας καθώς ο κίνδυνος συχνότερων διακοπών στην ηλεκτροδότηση παραμονεύει όχι μόνον λόγω της εύλογης αύξησης στην κατανάλωση ρεύματος αλλά και λόγω εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. από…λιγνιτικές μονάδες της Βόρειας Μακεδονίας) εξαιτίας των αποφάσεων που πήραν όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας για μείωση της λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος. Στο όνομα,βεβαίως, της “πράσινης ανάπτυξης” και των επιταγών της ΕΕ προς όφελος γερμανικών και άλλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)…
Μπροστά στην επέλαση του καύσωνα και των πυρκαγιών που δοκιμάζουν εκτενείς περιοχές της χώρας σε Έβρο, Αχαϊα και Ρόδο, ο πρωθυπουργός,. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγκάστηκε να μεταβεί το πρωί στο Κρυονέρι όπου βρίσκεται το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας για σύσκεψη με αρμόδιους αξιωματούχους.
Μετά από ευρεία σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ καθώς και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρωθυπουργός προέβη σε έκκληση ζητώντας από τους καταναλωτές να περιορίσουν (όσο μπορούν…) την κατανάλωση ρεύματος τουλάχιστον κατά τις ώρες αιχμής.
Διαβεβαίωσε πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί τις προηγούμενες μέρες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επαρκούν για να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος. Αναφέρθηκε δε και σε “σχέδια αντιμετώπισης που έχουν εκπονηθεί σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα λόγω του ακραίου καιρικού φαινομένου των υψηλών θερμοκρασιών” η αποτελεσματικότητα των οποίων μένει βεβαίως να αποδειχθεί στην πράξη…
Σε δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός αρκέστηκε σε διαπιστώσεις περί του “χειρότερου καύσωνα” που ζει η χώρα από το 1987, προσθέτοντας:
Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει.
Ζητάμε όμως και τη βοήθεια των καταναλωτών, όπως είπε και ο υπουργός, για να μπορέσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής. Ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 – 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 – 11 το βράδυ. Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα.
Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε τις εγγενείς αδυναμίες της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τις ΑΠΕ που πριμοδοτήθηκε σε βάρος της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη παρά το γεγονός αφενός πως η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογα κοιτάσματα και αφετέρου υπάρχουν διαθέσιμες τεχνολογίες για να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον η λειτουργία μονάδων παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη με τη χρήση προηγμένων φίλτρων,κινητήρων κ.λπ.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά «όλα τα στελέχη που εμπλέκονται από τη μία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα στελέχη της ΔΕΗ, αλλά και τους ιδιώτες παραγωγούς, αλλά και όλα τα στελέχη της διανομής από τον ΑΔΜΗΕ ως τον ΔΕΔΔΗΕ”. Ωστόσο αυτοί που δουλεύουν για να μειωθούν στο ελάχιστο οι διακοπές ρεύματος δεν είναι οι… “ιδιώτες παραγωγοί” που έσπευσε να ευχαριστήσει ο πρωθυπουργός αλλά τα συνεργεία ειδικών των θυγατρικών εταιριών της ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, που δουλεύουν ακατάπαυστα κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες…
Σε ανάλογη έκκληση προέβη στη συνέχεια και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σρέκας προσθέτοντας:
Ζητάμε, επειδή πιέζεται το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και έχουμε πάνω από 2-3 εκατομμύρια επιπλέον αυτή τη στιγμή επισκέπτες στη χώρα μας, ζητάμε από τους καταναλωτές να μην σπαταλούν ενέργεια που δεν χρειάζεται. Όπως για παράδειγμα να μην έχουν περιττά φώτα αναμμένα ιδίως τις ώρες τις κρίσιμες, της αιχμής, μεταξύ 6 απογευματινής και 10 βραδινής. Εκείνο το διάστημα ας περιορίσουν και ας μην ανάβουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες.
Να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για μαγείρεμα και βέβαια να ρυθμίζουν τα κλιματιστικά τους σε μία σταθερή θερμοκρασία στους 26 βαθμούς Κελσίου, ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα ως θερμοκρασία εντός της οικίας, με την χαμηλότερη δυνατόν ηλεκτρική κατανάλωση.
Στη συνέχεια και ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, επεσήμανε πως ζούμε έναν “ιστορικό καύσωνα” και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στη ζήτηση των καταναλωτών, την Παρασκευή που μας πέρασε.
Σε επιφυλακή τα συνεργεία ΔΕΔΔΥΕ,ΑΔΜΗΕ
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, τόνισε πως από κοινού σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, με την ΡΑΕ, με τον ΑΔΜΗΕ και με τους παραγωγούς είναι σε συντονισμό και σε επιφυλακή έχοντας ανακαλέσει άδειες και έχοντας θέσει σε επιφυλακή όλο το προσωπικό ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
“Γίνεται προσπάθεια ό,τι βλάβες προκύπτουν είτε εξαιτίας της ζέστης, είτε εξαιτίας πυρκαγιών, άμεσα να επιδιορθώνονται ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν άμεση ηλεκτροδότηση”, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Θανάσης Δαγούμας: ανέφερε ότι από την ομάδα διαχείρισης κρίσης εξετάσθηκαν 48 σενάρια προκειμένου να αποτυπωθούν δυνητικά σφάλματα ή πιθανότητες απώλειας και σε συνεργασία με τους διαχειριστές υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για αντιμετώπιση όλων των θεμάτων.