ΑΘΗΝΑ
13:56
|
26.02.2024
Το ICOMOS εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη, βάζοντας στο «στόχαστρο» και τον Μανώλη Κορρέ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tο ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Ιστοτόπων (ICOMOS) εκφράζει με ανακοίνωσή του την ανησυχία του για τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη, βάζοντας παράλληλα στο «στόχαστρο» των ευθυνών τον πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, Μανώλη Κορρέ.

«Το ICOMOS», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, «ανησυχεί βαθιά με τις πληροφορίες που έλαβε από Έλληνες ειδικούς και συζητήθηκαν διεθνώς στον Τύπο, ότι κατασκευάστηκαν διαστρώσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης».

Δέον να σημειωθεί πως η αντίδραση του ICOMOS, που λειτουργεί ως βασικός «τεχνικός σύμβουλος» της UNESCO, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εννέα μήνες αφότου το Ελληνικό Τμήμα του είχε εκφράσει σφοδρότατες ενστάσεις για το ίδιο θέμα. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι αυτή τη φορά το Διεθνές Συμβούλιο αναφέρεται προσωπικά στον κ. Κορρέ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Το ICOMOS εκφράζει την βαθιά του ανησυχία σχετικά με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από Έλληνες ειδικούς και αναπαράγονται στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, στην Αθήνα, τελεί υπό κατασκευή οδόστρωμα από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Παρόλο που οι ελληνικές αρχές διαβεβαίωναν ότι επρόκειτο μόνο για βελτίωση των αρχαίων μονοπατιών, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον χώρο άτομα με μειωμένη κινητικότητα, οι ειδικοί είχαν διατυπώσει ισχυρές ενστάσεις σχετικά με τα χρησιμοποιούμενα υλικά, τη μη αναστρέψιμη φύση των παρεμβάσεων και, κυρίως, τον αντίκτυπο σε ολόκληρο τον χώρο, με αποτέλεσμα να τίθεται έτσι σε κίνδυνο ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς με τεράστια αξία.

Οι παραπάνω φόβοι ενισχύθηκαν με τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Αναστήλωσης και Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης, ο οποίος περιέγραψε αυτές τις επεμβάσεις ως την πρώτη μόνο φάση μιας πολύ μεγαλύτερης μεταποίησης του αρχαιολογικού χώρου.

Το ICOMOS προβληματίζεται ιδιαιτέρως με αυτές τις εξελίξεις σε ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία παγκοσμίως και εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρέμβαση Άρειου Πάγου για Τέμπη: Να απαντηθούν όλες οι καταγγελίες των συγγενών

Πανστρατιά αγροτών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. (upd)

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα