ΑΘΗΝΑ
07:45
|
16.11.2024
Επτακόσιοι θαλασσοδαρμένοι πρόσφυγες παραμένουν σε τρία πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων περιμένοντας κάποια χώρα να τους δεχτεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ασφαλές μεσογειακό λιμάνι για να αποβιβάσουν πάνω από 700 διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις SOS Mediterranée, Sea-Watch και ResQship.

Οι θαλασσοδαρμένοι περισυνελέγησαν έπειτα από επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, ανοιχτά των ακτών Λιβύης και Μάλτας, το περασμένο Σαββατοκύριακο και παραμένουν στα τρία πλοία περιμένοντας κάποια χώρα να τους δεχτεί. Ηγαλλική ανθρωπιστική οργάνωση SOS Mediterranée, ανέφερε σε τουίτ πως “ο νεότερος επιζών […] είναι μόλις τριών μηνών”.

Μόνο στο Ocean Viking βρίσκονται πια 555 διασωθέντες, με τις συνθήκες εν πλω να έχουν καταστεί αφόρητες λόγω της ζέστης, του συνωστισμού και των αυξημένων αναγκών των εκατοντάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων.

Μολονότι η SOS Méditerranée είχε περισυλλέξει ήδη εκατοντάδες ναυαγούς, τη νύχτα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής έσπευσε να συνδράμει αλληλέγγυα τις δύο άλλες γερμανικές οργανώσεις προκειμένου να συμμετάσχει σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης 400 προσφύγων και μεταναστών, το σκάφος των οποίων έμπαζε νερά, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν θέλουν λύση

“Πέρσι υπήρξαν λιγότεροι από 50.000 άνθρωποι που έφτασαν” στα παράλια της Ευρώπης μέσω της κεντρικής Μεσογείου, ανέφερε η Σελίν Σμιτ, εκπρόσωπος του γαλλικού παραρτήματος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). “Είναι ένας απολύτως διαχειρίσιμος αριθμός για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό”, τόνισε, επαναλαμβάνοντας την επείγουσα ανάγκη να θεσπιστεί αυτόματο σύστημα διαμοιρασμού των αφιχθέντων/διασωθέντων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Το πέρασμα της κεντρικής Μεσογείου είναι το πιο φονικό στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, φέτος χάθηκαν εκεί περίπου χίλιοι άνθρωποι -τέσσερις φορές περισσότεροι από ότι πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται στην απουσία θαλάσσιων περιπολιών και στο έλλειμμα πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης τραγωδίας, που έχει λάβει διαστάσεις διαρκούς εγκλήματος.

Βάσει της UNHCR, το πρώτο εξάμηνο του 2021 ξεπέρασαν τις 18.000 οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη από την εγχώρια ακτοφυλακή.

“Ολόκληρο το δίκτυο των λιβυκών κέντρων κράτησης είναι σάπιο μέχρι το κόκαλο και πρέπει να διαλυθεί”, τόνισε η Νταϊάνα Ελταχάγουι, υποδιευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. “Η έκθεση υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη συνενοχή ευρωπαϊκών κρατών, που εξακολουθούν επαίσχυντα να διευκολύνουν και να βοηθούν Λίβυους ακτοφύλακες να αιχμαλωτίζουν ανθρώπους στη θάλασσα και να τους επιστρέφουν βίαια στα κολαστήρια της Λιβύης, παρότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τις φρικαλεότητες που θα υποστούν εκεί”.

Πηγή: efsyn

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραιτήθηκε διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών

Χίλιες απολύσεις σχεδιάζει η General Motors

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Μία λογική λύση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα