ΑΘΗΝΑ
20:24
|
26.04.2024
Το υπερσύγχρονο υποβρύχιο S-44 αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ισχύ του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού σε περιόδο έντονων ανταγωνισμών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το τέταρτο υπερσύγχρονο υβριδικό υποβρύχιο τύπου S-44 παρέλαβε από την Γερμανία η Αίγυπτος δείχνοντας, με τον πιο απτό τρόπο, τη διάθεσή της να εξασφαλίσει τη γεωπολιτική θέση ισχύος που έχει στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας. Βασικός στόχος; Να προφυλάξει τα ενεργειακά της συμφέροντα σε μία περίοδο έντονων ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση νέων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στο φόντο παράλληλων νέων σχεδίων για αγωγούς μεταφοράς υδρογονανθράκων, όπως o East Med που δρα ανταγωνιστικά στα συμφέροντα άλλων χωρών, με πρώτη την Τουρκία.

S-44 German-made submarine arrives in Alexandria, Egypt. (Photo courtesy: Egyptian Armed Forces)

Η παραλαβή του νέου υποβρυχίου έγινε στη ναυτική βάση της Αλεξάνδρειας, παρουσία του διοικητή του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχου Άχμεντ Χάλιντ.

Navigating security risks - Egypt - Al-Ahram Weekly - Ahram Online

Ο Αιγύπτιος ναύαρχος και διοικητής του αιγυπτιακού στόλου ευχαρίστησε με αυτή την αφορμή την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι για την επιλογή της να ενισχύσει για πρώτη φορά το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό με σύγχρονα υποβρύχια που έχουν τη δυνατότητα στρατιωτικών και αντικατασκοπευτικών επιχειρήσεων.

Όπως είπε πρόκειται για μία “τεράστια ενίσχυση των δυνατοτήτων του αιγυπτιακού στρατού που θα συμβάλλει στην προστασία των οικονομικών πόρων στην Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα όπως επίσης και στη διώρυγα του Σουέζ. Πρόσθεσε δε πως το νέο απόκτημα του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού θα συμβάλλει στην “ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή”.

Πρόκειται για το τέταρτο υποβρύχιο που αποκτά η Αίγυπτος από το 2017.

Το υποβρύχιο S-44 έχει μήκος 62 μέτρων, κινείται με ντίζελ και ηλεκτρικό ρεύμα, έχει δυνατότητα 30μελούς πληρώματος και μπορεί να ανταποκριθεί σε αυξημένες απαιτήσεις επιχειρήσεων άμυνας και συλλογής πληροφοριών. Η εξασφάλιση των υποβρυχίων ενισχύει περαιτέρω την ισχύ των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων,που σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, θεωρούνται οι έκτες μεγαλύτερες στον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα