ΑΘΗΝΑ
17:22
|
25.04.2024
Όλα δείχνουν πως τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία της αστυνομίας, βοηθός διοικητής Ίαν Αμπντίλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας στη Μάλτα τέθηκε σήμερα σε διαθεσιμότητα μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου ερευνήτριας κατά της διαφθοράς Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία το 2017.

Γκαλίζια: Νέα στοιχεία για τη δολοφονία της δημοσιογράφου - Τι αποκάλυψε ο  δολοφόνος | LiFO

Η εξέλιξη επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο της αστυνομίας, με την επισήμανση πως δρομολογήθηκε σύμφωνα με ό,τι προβλέπουν οι πειθαρχικοί κανονισμοί, εν αναμονή διεξαγωγής ερευνών. Απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η ανακοίνωση ακολουθεί πρόσφατες πληροφορίες Μέσων Ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες ο βοηθός διοικητής Ίαν Αμπντίλα τέθηκε σε διαθεσιμότητα αφού κλήθηκε σε μια συνάντηση με τον αρχηγό της αστυνομίας, τον διοικητή Άντζελο Γκάφα. Ο βοηθός διοικητής είναι ο τρίτος στην ιεραρχία αξιωματούχος της αστυνομικής δύναμης της Μάλτας.

Ο Αμπντίλα ήταν επικεφαλής της Μονάδας Οικονομικών Εγκλημάτων όταν η Καρουάνα Γκαλιζία δολοφονήθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το 2017. Είχε επικριθεί τότε για τη μη διεξαγωγή έρευνας για τα Panama Papers, που αποκάλυψαν μυστικές εταιρίες ιδιοκτησίας του τότε υπουργού Ενέργειας Κόνραντ Μίτσι και του επιτελάρχη του πρωθυπουργού, Κιθ Σέμπρι.

Ο Μίτσι είχε πει τότε πως η εταιρία του στον Παναμά ήταν για τον οικογενειακό οικονομικό προγραμματισμό και ο Σέμπρι, επικεφαλής μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας, είπε πως η δική του ήταν για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Αμφότεροι αρνήθηκαν οιαδήποτε εγκληματική ενέργεια σε σχέση με τις επιχειρήσεις και δεν υπήρξαν αποδείξεις για παράνομη μεταφορά κεφαλαίων.

Ο Μάθιου Καρουάνα Γκαλιζία, γιος της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου, κατηγορεί τον Αμπντίλα ότι ήταν επί χρόνια μέλος σε διάφορες έρευνες για διαφθορά σε υψηλό επίπεδο.

Ο Αμπντίλα δεν απάντησε ποτέ ευθέως στους ισχυρισμούς αλλά αρνείται ότι έκανε ο,τιδήποτε επιλήψιμο. Δεν αντιμετώπισε ποτέ ποινικές κατηγορίες. Σύμφωνα με την έρευνα, η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για τη δολοφονία της δημοσιογράφου επειδή δημιούργησε ένα κλίμα ατιμωρησίας.

Ανέφερε πως η αστυνομία “δεν έκανε σχεδόν τίποτα” προκειμένου να ερευνήσει τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για διαφθορά και πως υπάρχει “άμεση και ύποπτη παρέμβαση από τον Σέμπρι στις έρευνες της αστυνομίας”.

Ανακάλυψε πως ο Αμπντίλα συναντήθηκε δύο φορές με τον Σέμπρι προκειμένου να συζητήσουν αποσπάσματα των εκθέσεων του ερευνητή που αφορούσαν τον Σέμπρι. Είπε στην έρευνα πως είχε απλώς συμβουλεύσει τον Σέμπρι να μιλήσει με δικηγόρο. Ο Σέμπρι εξακολουθεί να αρνείται ότι έκανε ο,τιδήποτε επιλήψιμο. Ο επιχειρηματίας Γιόργκεν Φένεκ κατηγορείται για συνέργεια για τη διάπραξη του φόνου της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία και περιμένει να δικαστεί. Αρνείται κάθε κατηγορία.

Τη δίκη τους περιμένουν και δύο άνδρες που κατηγορούνται ότι πυροδότησαν τη βόμβα στο αυτοκίνητο.

Ένας τρίτος δήλωσε ένοχος στο πλαίσιο δικαστικού διακανονισμού και φυλακίστηκε για 15 χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Ζυμώσεις για διορισμό νέου πρωθυπουργού στην Αϊτή

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα