ΑΘΗΝΑ
19:24
|
02.03.2024
Η Λιούμποφ Σόμπολ καταδικάστηκε για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων τον Ιανουάριο λόγω διοργάνωσης αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στήριξης του Ναβάλνι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεργάτιδα του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σήμερα σε 16μηνη αστυνομική επιτήρηση με αφορμή την διοργάνωση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στη διάρκεια αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Πρόκειται για την Λιούμποφ Σόμπολ που κατηγορείται ότι διοργάνωσε συγκεντρώσεις υποστήριξης στον Αλεξέι Ναβάλνι τον Ιανουάριο, όταν ο αντιπολιτευόμενος συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Ρωσία και στη συνέχεια φυλακίστηκε για μια υπόθεση απάτης την οποία κατήγγειλε ως πολιτικά υποκινούμενη.

Σύμφωνα με ανάρτηση του δικηγόρου της στο Twitter Βλαντίμιρ Βορονίν, η αντιπολιτευόμενη κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο της Μόσχας για “υποκίνηση σε παραβίαση υγειονομικών κανόνων” που απαγόρευαν τις συγκεντρώσεις λόγω της Covid-19.

Στο εξής απαγορεύεται να βγει από το σπίτι της τη νύχτα, να φύγει από τη Μόσχα ή από την περιοχή ή ακόμη να συμμετάσχει σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης η Σόμπολ έγραψε στο Twitter πως είχε εκδιωχθεί από την αίθουσα επειδή κινηματογραφούσε την ανάγνωση της απόφασης από τη δικαστή.

“Ενάμιση χρόνος περιορισμός της ελευθερίας για μια πλασματική υπόθεση χωρίς θύματα. Η υπόθεση αυτή είχε και έχει στόχο μόνο να την κρατήσει στο περιθώριο της πολιτικής και να καταστήσει δύσκολη την εργασία της” δήλωσε από την πλευρά της στο Twitter η εκπρόσωπος του Ναβάλνι Κίρα Γιαρμίς.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη στην “υγειονομική υπόθεση” με στόχο πολλούς προσκείμενους και συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι, μεταξύ των οποίων ο αδελφός του Όλεγκ, η εκπρόσωπός του, ο συντονιστής της ομάδας του στη Μόσχα Όλεγκ Στεπάνοφ ή η Αναστασία Βασίλιεβα, επικεφαλής ενός συνδικάτου γιατρών που συνδέεται με την αντιπολίτευση.

Όλοι τους κατηγορούνται ότι διοργάνωσαν της διαδηλώσεις τον Ιανουάριο στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι.

Ο Αλεξέι Ναβάλιν που λανσάρεται από χώρες της Δύσης σαν “πολέμιος” του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ως γνωστόν, εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμιση χρόνων για υπόθεση απάτης του 2014.

Οι εξελίξεις αυτές πάντως “χρωματίζουν” το πολιτικό σκηνικό στην Ρωσία ενόψει και των προγραμματισμένων για τον Σεπτέμβριο βουλευτικών εκλογών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε εξέλιξη η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να ενημερώσει η κυβέρνηση αν υπάρχουν όροι πώλησης των F-16 στην Τουρκία

Αυτό το χώμα το θέλουν όλο δικό τους

Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να διαπραγματευτώ την έξοδο από το ευρώ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα