ΑΘΗΝΑ
19:08
|
03.05.2024
Διαβεβαίωσε πως υποστηρίζει "οποιαδήποτε διπλωματική πρόταση μπορεί να επιτύχει την άρση των κυρώσεων έναντι του Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ορκίστηκε σήμερα στη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, μπροστά σε πλήθος Ιρανών και ξένων αξιωματούχων.

Ο 60χρονος Ιρανός πρόεδρος διεμήνυσε πως η χώρα του θα αντισταθεί απέναντι στις ξένες πιέσεις και κυρώσεις και δεν θα σταματήσει παρά μόνον αφού κατακτήσει τα νόμιμα δικαιώματά της.

“Η πολιτική της πίεσης και των κυρώσεων δεν θα κάμψει το έθνος του Ιράν,ούτε θα λιγύσει από το να κατακτήσει τα νόμιμα δικαιώματά του” τόνισε με διάγγελμά του ο νέος πρόεδρος της χώρας σε μία περίοδο κατά την οποία ΗΠΑ, Ισραήλ, Βρετανία και άλλες δυτικές (κυρίως αλλά όχι μόνον) χώρες κλιμακώνουν τις πιέσεις με στόχο έναν νέο συσχετισμό δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου που θα προωθήσει ευκολότερα τις δικές τους γεωπολιτικές επιδιώξεις.

Τόνισε στη συνέχεια πως “πρέπει να αρθούν” οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και πως ο ίδιος υποστηρίζει “οποιαδήποτε διπλωματική πρόταση μπορεί να επιτύχει αυτόν τον σκοπό”.

Διαβεβαίωσε επίσης πως η χώρα του δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων και πως προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι οι σχέσεις με γειτονικές χώρες. “Θα χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία και την έξυπνη “σύμπλευση” με τον κόσμο. Τείνω χείρα φιλίας στις χώρες της περιφέρειας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην επίσημη τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου του Ιράν παρέστησαν 115 ξένοι αξιωματούχοι από 73 χώρες, 11 υπουργοί Εξωτερικών, 20 πρόεδροι κοινοβουλίων, εκπρόσωποι το ΟΗΕ, του ΟΠΕΚ και της ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα