ΑΘΗΝΑ
23:56
|
19.04.2024
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν εξέφρασε «την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του» στην αμερικανική κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο λάδι στη φωτιά αναμένεται να ρίξει η σημερινή απόφαση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για έγκριση της επικείμενης πώλησης 40 οβιδοβόλων των 155 χιλιοστών M109A6 στην Ταϊβάν.

Πρόκειται για αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού που εντάσσονται στο πλαίσιο μίας συμφωνίας κόστους άνω των 750 εκατομμυρίων δολαρίων΄.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, η έγκριση δίνεται μετά από μία σειρά από περσινές πωλήσεις οπλικών συστημάτων συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (drones) και πυραυλικών συστημάτων παράκτιας άμυνας.

Στόχος των ΗΠΑ θεωρείται η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ταϊβάν, προκειμένου να αποθαρρυνθεί πιθανή “εισβολή” της Κίνας, μολονότι η τελευταία το θεωρεί τμήμα της επικράτειάς της (αποκαλώντας την “σινική Ταϊπέι”).

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εγκρίνει και άλλες άμεσες εμπορικές πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν και μετά.

Τι πουλάει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ταϊβάν

Το αναφερόμενο πακέτο θα περιλαμβάνει τα αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού, 1.698 συλλογές πυρομαχικών ακριβείας, ανταλλακτικά, την εκπαίδευση των πληρωμάτων, σταθμούς εδάφους, αλλά και αναβαθμίσεις για τα οβιδοβόλα προηγούμενης γενιάς που διαθέτει η Ταϊβάν, σύμφωνα με το πεντάγωνο.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας του Πενταγώνου ενημέρωσε χθες το Κογκρέσο, για την πιθανή πώληση του παραπάνω αναφερόμενου συστήματος αυτοκινούμενου πυροβολικού.

Πέραν της έγκρισης από το Στέιτ Ντηπάρτμεντ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν έχει υπογραφεί σχετικό συμβόλαιο ή ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ολοκληρωθεί.

Η αντίδραση της Ταϊβάν

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν εξέφρασε «την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του» στην αμερικανική κυβέρνηση, με μία σημερινή ανακοίνωσή του, αναφέροντας ότι οι πωλήσεις θα βοηθήσουν τις χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις «να αυξήσουν την ταχεία αντίδρασή τους και την υποστήριξη πυρών». Χαρακτήρισε επίσης τη συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη στις πωλήσεις όπλων «βάση για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο η BAE Systems PLC είναι ο κύριος συμβαλλόμενος για την πώληση των αναφερόμενων συστημάτων πυροβολικού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα