ΑΘΗΝΑ
22:23
|
18.05.2024
Ο υποψήφιος ομοσπονδιακός Καγκελάριος από την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) 'Αρμιν Λάσετ διέψευσε ότι έδωσε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ανακοίνωσή της η Καγκελαρία της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας προχώρησε σε διάψευση συνέντευξης που υποτίθεται πως έδωσε ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου και υποψήφιος ομοσπονδιακός Καγκελάριος από την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) ‘Αρμιν Λάσετ στην ευρωπαϊκή έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Sabah, στην οποία εμφανιζόταν μάλιστα να εκφράζει «μεγάλη αγάπη για την Τουρκία».

Η υποτιθέμενη συνέντευξη του Λάσετ δημοσιεύθηκε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), στο τέλος Ιουλίου στην ευρωπαϊκή έκδοση της Sabah και στην ιστοσελίδα Brandday.net του Φαρούκ Σεν, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε πάρει τηλεφωνικά την συνέντευξη από τον γερμανό χριστιανοδημοκράτη.

«Έχω μεγάλη αγάπη για την Τουρκία», υποτίθεται ότι είχε δηλώσει στην συνέντευξη ο Λάσετ. Ωστόσο το γραφείο του μόλις χτες βράδυ το διέψευσε ανακοινώνοντας πως «δεν υπήρξε ποτέ συνέντευξη».

Παράλληλα ο επικεφαλής της Sabah στην Γερμανία, Ισμαήλ Ερέλ, δήλωσε ότι η εφημερίδα του είχε λάβει τη διαβεβαίωση του Φαρούκ Σεν ότι η συνέντευξη ήταν αυθεντική. «Υπό αυτή την έννοια, αυτό δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Πήραμε τη συνέντευξη με την άδεια του Φαρούκ Σεν», τόνισε ο Τούρκος δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι στο μεταξύ το θέμα έχει διευκρινιστεί με το γραφείο του Λάσετ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η ψεύτικη συνέντευξη

«Δεν υπήρξε συνέντευξη και καμία συνομιλία», δήλωσε η Καγκελαρία και στην Sueddeutsche Zeitung, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Στην υποτιθέμενη συνέντευξη ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης τάσσεται σαφώς υπέρ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ως προτιμώμενου κυβερνητικού εταίρου, ενώ προωθεί καλύτερες σχέσεις με Ρωσία και Κίνα. Κυρίως τονίζει πόσο “σημαντικό ρόλο” θα διαδραματίσουν οι περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι τουρκικής καταγωγής στον αγώνα για την Καγκελαρία, εκφράζοντας και την πεποίθηση ότι τον στηρίζουν.

Ο Φαρούκ Σεν, ο οποίος στο μεταξύ έχει αποσύρει την «συνέντευξη» από την ιστοσελίδα του, είναι ένας από τους πιο γνωστούς γερμανο-τούρκους.

Από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών του οποίου προΐστατο, μελετούσε επί χρόνια τις γερμανοτουρκικές σχέσεις και τα θέματα μεταναστών από την Τουρκία, ενώ υπήρξε προνομιακός συνομιλητής πολλών γερμανών πολιτικών.

«Με το Ινστιτούτο του, ο Σεν ήταν μια ευπρόσδεκτη επαφή για τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά θεωρήθηκε επίσης το φερέφωνο της ‘Αγκυρας», γράφει η SZ και επισημαίνει ότι ο Φαρούκ Σεν αποσύρθηκε από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών το 2008, έπειτα από σκάνδαλο – είχε επιχειρήσει να συγκρίνει την κατάσταση των Τούρκων στη Γερμανία με την κατάσταση των Εβραίων στο Γ’ Ράιχ.

Ο ‘Αρμιν Λάσετ πάντως έχει εδώ και χρόνια τη φήμη του τουρκόφιλου στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως υπουργός Ενσωμάτωσης του κρατιδίου του, είχε αποκτήσει το παρατσούκλι «Τουρκ-‘Αρμιν» και «’Αρμιν Πασάς».

Ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών έχει μάλιστα δηλώσει ότι ως Καγκελάριος θα προωθήσει «μια πολύ σοβαρή συμφωνία συνεργασίας Γερμανίας – Τουρκίας».

Ο Φαρούκ Σεν, όπως αναφέρει η SZ, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Τουρκία, σε περιοχή που πλήττεται από πυρκαγιές. Στη συνομιλία του με την γερμανική εφημερίδα, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τεράστια κεφάλαια για έκτακτες ανάγκες και θα πρέπει να βοηθήσει τώρα την Τουρκία, ενώ σημείωσε ότι οι τουρκικής καταγωγής κάτοικοι της Γερμανίας αποτελούν έναν σημαντικό εν δυνάμει ψηφοφόρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα