ΑΘΗΝΑ
13:16
|
25.09.2024
Μαχητές των Ταλιμπάν εισήλθαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Τζαουζτζάν του Αφγανιστάν το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαχητές των Ταλιμπάν εισήλθαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Τζαουζτζάν του Αφγανιστάν το Σάββατο, εν μέσω μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης που οδήγησε την οργάνωση στο να καταλάβει την κύρια πόλη της νοτιοδυτικής επαρχίας Νίμροζ μόλις μία ημέρα νωρίτερα.

Οι μαχητές σάρωσαν εννέα από τις 10 συνοικίες της βόρειας επαρχίας, που συνορεύει με την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία του Τουρκμενιστάν, πριν να εισέλθουν με τη βία στην πρωτεύουσα της περιοχής, τη Σέμπεργκαν, δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Μοχάμαντ Καρίμ Τζαουζτζάνι στο πρακτορείο ειδήσεων AP.

Η αφγανική κεντρική κυβέρνηση δήλωσε ότι η στρατηγική πόλη δεν είχε πέσει ακόμη και ότι οι μάχες συνεχίζονται στους δρόμους. Ωστόσο, πηγές είπαν στο TOLONews ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν τον έλεγχο μόνο του επαρχιακού αεροδρομίου, στο Κουάτζα Ντακό, περίπου 17 χιλιόμετρα από τη Σέμπεργκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από δώδεκα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δικτύων, σταμάτησαν να εκπέμπουν στην επαρχία το Σάββατο. Υπήρξαν ισχυρές αεροπορικές επιδρομές στη Σέμπεργκαν, σύμφωνα με τους ντόπιους. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι μαχητές είχαν απελευθερώσει τους κρατούμενους από την τοπική φυλακή.

Η εδραίωση των Ταλιμπάν στη Σέμπεργκαν αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο πισωγύρισμα για την κυβέρνηση, καθώς η πόλη χρησιμεύει ως προπύργιο του Ουζμπεκιστή πολέμαρχου και συμμάχου των ΗΠΑ, Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, οι πολιτοφυλακές του οποίου υποστηρίζουν την Καμπούλ στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Την Παρασκευή, οι Ταλιμπάν απέκτησαν τον έλεγχο του Ζαράντζ, στην επαρχία Νίμροζ – η πρώτη επαρχιακή πρωτεύουσα που υπέκυψε στην ομάδα. Οι μαχητές τους μαγνητοσκοπήθηκαν να κάνουν γύρους νίκης στην πόλη στα αμερικανικά Humvees που κατέλαβαν μετά την υποχώρηση των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Οι επιτυχίες αυτές έρχονται εν μέσω μιας μεγάλης επίθεσης από την οργάνωση, η οποία αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκινώντας από περιφέρειες σε αγροτικές περιοχές και επεκτεινόμενη στις πρωτεύουσες της επαρχίας.

Οι Ταλιμπάν ενέτειναν τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ και σε άλλες μεγάλες πόλεις μόλις τα αμερικανικά στρατεύματα, που είχαν εγκατασταθεί στο Αφγανιστάν για δύο δεκαετίες, άρχισαν να εγκαταλείπουν τη χώρα. Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η απόσυρση, ως προθεσμία για την οποία έχει οριστεί η 31η Αυγούστου, είναι σήμερα 95% ολοκληρωμένη.

Το Σάββατο, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη εξακολουθούσαν να παρέχουν εναέρια υποστήριξη στις αφγανικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τους αντάρτες στις επαρχίες Χελμάντ και Κανταχάρ.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. με προσαγωγές και συλλήψεις στην πρώην κατάληψη «Libertatia» (upd)

Ρώμη: Απαγορευμένες οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις της 5ης Οκτωβρίου

Ο Τζούλιαν Ασάνζ ομιλητής στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Περιμένοντας τις προεδρικές εκλογές σε μια αμφίρροπη Πολιτεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα