Με υγειονομικό πάσο από σήμερα οι Γάλλοι σε μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους, νοσοκομεία και μεταφορές, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το μέτρο. Το μέτρο αποτελεί μέρος ενός κυβερνητικού σχεδίου για την αύξηση του εμβολιασμού ενάντια στον κορονοϊό και να επιβραδύνει την έξαρση των λοιμώξεων, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή δέλτα αντιπροσωπεύει πλέον τα περισσότερα κρούσματα στη Γαλλία. Πάνω από 36 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία, ή περισσότερο από το 54% του πληθυσμού, είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Το υγειονομικό πάσο χορηγείται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid-19 ή έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες ή ένα αρνητικό τεστ 72 ωρών. Το μέτρο ισχύει επίσης για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα.
Στη Μασσαλία, αρκετοί ιδιοκτήτες εστιατορίων είχαν αποφασίσει να μην ελέγχουν τους πελάτες για το πάσο, θεωρώντας ότι δεν είναι δουλειά τους να επιβάλουν το μέτρο.
Οι πολίτες που δεν διαθέτουν πάσο κινδυνεύουν με πρόστιμο 135 ευρώ. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι αστυνομικοί έλεγχοι δεν θα οδηγήσουν σε κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση, αλλά αντίθετα θα αποτελέσουν ευκαιρία για να εξηγηθεί ο νόμος.
Στα νοσοκομεία, οι επισκέπτες και οι ασθενείς που έχουν ραντεβού είναι υποχρεωμένοι να έχουν το πάσο. Εξαιρέσεις γίνονται για τα άτομα που χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Το πάσο απαιτείται πλέον στα τρένα υψηλής ταχύτητας, τα υπεραστικά και τα νυχτερινά τρένα, τα οποία μεταφέρουν πάνω από 400.000 επιβάτες την ημέρα στη Γαλλία, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Μεταφορών Jean-Baptiste Djebbari. Απαιτείται επίσης σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αεροπλάνο ή λεωφορείο.
Το υγειονομικό πάσο, που ισχύει ήδη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στη Γαλλία στους χώρους πολιτισμού από τις 21 Ιουλίου, έχει τη μορφή ενός κωδικού QR που θα πρέπει στο εξής να επιδεικνύεται κατά την είσοδο στα εστιατόρια, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στα θέατρα και στα μεταφορικά μέσα που πραγματοποιούν δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων.
Η εισαγωγή του υγειονομικού πάσου έφερε αντιδράσεις με μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο καθώς υποστηρίζουν ότι το μέτρο θέτει σε κίνδυνο τις ελευθερίες, περιορίζοντας τις μετακινήσεις και τις καθημερινές δραστηριότητες εκτός σπιτιού.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώνεται ωστόσο πως το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στις 12 Ιουλίου έδωσε μια ώθηση στην εκστρατεία εμβολιασμού. Στις αρχές Αυγούστου, έδωσε επίσης στη δημοσιότητα δώδεκα βίντεο στα μέσα κοινωνικών δικτύωσης, με θεάσεις πάνω από 60 εκατομμύρια φορές, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις για το θέμα αυτό.
Ο νόμος απαιτεί επίσης από τους Γάλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να εμβολιαστούν κατά του ιού έως τις 15 Σεπτεμβρίου.