ΑΘΗΝΑ
21:15
|
05.05.2024
Ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, ΗΠΑ και Βρετανία προχωρούν σε νέα μέτρα κατά της χώρας, επικαλούμενες την παραβίαση των ανθ. δικαιωμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία –που οδήγησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις καθώς η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τη νίκη του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο κάνοντας λόγο για νοθεία, καθώς και στην επιβολή κυρώσεων από διεθνείς δυνάμεις– οι ΗΠΑ και η Βρετανία προχωρούν σε νέα μέτρα κατά της χώρας. 

Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε ένα πακέτο εμπορικών, οικονομικών και αεροπορικών κυρώσεων στη Λευκορωσία, ως απάντηση στη -όπως διατείνεται- συνεχιζόμενη υπονόμευση της δημοκρατίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Λουκασένκο.

Αναφερόμενος στο νέο πακέτο κυρώσεων (εμπορικών, οικονομικών και σχετικών με αεροπορικές πτήσεις), ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ραμπ, σημείωσε πως «το καθεστώς Λουκασένκο συνεχίζει να συντρίβει τη δημοκρατία και να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λευκορωσία. Αυτές οι κυρώσεις καταδεικνύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποδεχτεί τις ενέργειες του Λουκασένκο μετά τις ανέντιμες εκλογές». Όπως πρόσθεσε, τα προϊόντα των κρατικών βιομηχανιών του Λουκασένκο δεν θα πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι πτήσεις αεροπλάνων από τη Λευκορωσία δεν θα προσγειώνονται στη Βρετανία, ενώ οι βρετανικές εταιρείες δεν θα παρέχουν τεχνική βοήθεια στον στόλο πολυτελών αεροσκαφών του Λουκασένκο.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται οι ΗΠΑ να ανακοινώσουν αναλυτικά και το πακέτο το δικό τους κυρώσεων. 

Από την πλευρά του ο Λουκασένκο αψήφησε σήμερα τις διεθνείς επικρίσεις και δήλωσε (στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σε ετήσια βάση) πως κέρδισε δίκαια τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι στις 9 Αυγούστου και πως προστάτευε τη χώρα του απέναντι σε μια βίαιη εξέγερση. «Σήμερα η Λευκορωσία είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλου του κόσμου», είπε. Πέρυσι, κάποιοι «ετοιμάζονταν για δίκαιες εκλογές, ενώ άλλοι καλούσαν… για πραξικόπημα». 

Δήλωσε επίσης ότι προσκαλεί τις χώρες της Δύσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντί για την κλιμάκωση ενός πολέμου κυρώσεων. Παράλληλα, απέρριψε τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανία, λέγοντας πως το Λονδίνο «θα μπορούσε να πνιγεί με αυτές».

Σημειώνεται ότι ο Λουκασένκο κατηγόρησε πρόσφατα τη Λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα, η οποία υποστήριξε πως διέφυγε από τον αναγκαστικό επαναπατρισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, αφού επέκρινε τους αθλητικούς αξιωματούχους της χώρας της. «Δεν θα το έκανε ποτέ μόνη της αυτό (να επικρίνει τους Λευκορώσους προπονητές), είχε καθοδηγηθεί από μακριά από τους Πολωνούς φίλους της», είπε.

Η νεαρή γυναίκα, που ισχυρίζεται πως φοβάται ότι μπορεί να φυλακιστεί στη χώρα της, βρίσκεται τώρα στην Πολωνία, χώρα που υποστηρίζει ένθερμα την εξόριστη αντιπολίτευση.

Πηγές: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα