“Τα θαύματα της Γκρέτα Τούνμπεργκ”. Αυτός είναι ο τίτλος στο πρώτο εξώφυλλο της σκανδιναβικής έκδοσης του κορυφαίου περιοδικού μόδας “Vogue”, το οποίο επέλεξε να φιλοξενήσει στις σελίδες του την προβεβλημένη 18χρονη Σουηδή ακτιβίστρια ως το κορίτσι που ορίζει τη “φωνή μιας γενιάς”. Από την πλευρά της η Γκρέτα Τούνμπεργκ άδραξε την ευκαιρία να ασκήσει δριμεία κριτική στη βιομηχανία της μόδας κατηγορώντας την για την “τεράστια” συνεισφορά της στην κλιματική αλλαγή.
Η Σουηδή τόνισε στο “Vogue Scandinavia” ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες μόδας οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων τους. Μάλιστα σε ανάρτησή της στον λογαριασμό στο Twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατηγόρησε τον κόσμο της μόδας για “πράσινο ξέπλυμα” μέσω εκστρατειών περί δήθεν βιώσιμης, υπεύθυνης μόδας που δίνει έμφαση στις οργανικές πρώτες ύλες.
Στη συνέντευξή της η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ξεκίνησε τους αγώνες της αρχικά για την αφύπνιση των συνομήλικων της απέναντι στην απειλή της κλιματικής ηλικίας στην ηλικία των 16 ετών, ανέφερε ότι η τελευταία φορά που αγόρασε ρούχα ήταν πριν από τρία χρόνια και ήταν από “δεύτερο χέρι”. “Απλά δανείζομαι πράγματα από φίλους”, είπε η 18χρονη χαρακτηριστικά.
Την Κυριακή η Γκρέτα Τούνμπεργκ ανήρτησε στο Twitter τη φωτογραφία της στο εξώφυλλο του “Vogue Scandinavia”. Στη φωτογράφιση η Σουηδή φορά ένα υπερμέγεθες παλτό, ένα φόρεμα φλοράλ σε παστέλ χρώματα και χαϊδεύει ένα άλογο. Φωτογραφήθηκε από τον Ματίας Αλεξαντρόφ Κλουμ. “Θα ήθελα να επιστρέψω στο σχολείο και να μην ανησυχώ για το κλίμα, αλλά όσο χρειάζεται να είμαι ακτιβίστρια, πιθανότατα θα είμαι ακτιβίστρια”, δήλωσε η Γκρέτα.
“Η βιομηχανία της μόδας συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή και στην οικολογική έκτακτη ανάγκη, για να μην αναφέρουμε τον αντίκτυπό της στους αμέτρητους εργαζόμενους και στις κοινότητες που εκμεταλλεύεται σε όλο τον κόσμο για να επιτρέψει σε κάποιον να απολαύσει τη ‘γρήγορη μόδα’”, ανέφερε στην ανάρτησή της στο Twitter. “Δεν μπορείτε να παράγετε μαζικά μόδα ή να καταναλώνετε ‘βιώσιμα’ έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ο κόσμος σήμερα. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους θα χρειαστούμε συστημική αλλαγή”, πρόσθεσε.
Η κριτική της Γκρέτα Τούνμπεργκ στη βιομηχανία της μόδας δεν ασκείται με εμπάθεια. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένου Εθνών η εν λόγω βιομηχανία “θεωρείται ευρέως ως η δεύτερη πιο ρυπογόνα βιομηχανία στον κόσμο”. Αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% των λυμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ. Περίπου 93 δισ. κυβικά μέτρα νερού – αρκετά για να επιβιώσουν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι – χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία της μόδας κάθε χρόνο. Όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα, η βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περίπου το 8% του συνόλου παγκοσμίως. Αυτό είναι περισσότερο από όλες τις διεθνείς πτήσεις και τα πλοία μαζί, αναφέρει ο ΟΗΕ. Γνωστή για την κόντρα της με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τις παθιασμένες της ομιλίες σε διεθνή φόρα η Γκρέτα Τούνμπεργκ παραμένει μία από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες του κινήματος για την κλιματική αλλαγή στον κόσμο. Η διαμαρτυρία της έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας το 2018 ενέπνευσε εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στις “σχολικές απεργίες” για το κλίμα , γνωστές πλέον ως οι “Παρασκευές για το Μέλλον”.
Έκτοτε έχει προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης, έχει διασχίσει τον Ατλαντικό για να βρεθεί στη σύνοδο κορυφής για το Κλίμα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και έχει αμφισβητηθεί από πολλούς για τις αγαθές προθέσεις της εκστρατείας της. Κάποιοι τη θεωρούν πράκτορα των Ρώσων, άλλοι την αντιμετωπίζουν ως ένα χειριστικό κορίτσι με επιζητεί την προβολή ενώ πολλά πυρά έχουν δεχθεί κατά καιρούς δεχθεί οι γονείς της που επέτρεψαν σε ένα ανήλικο κορίτσι να παρατήσει τις σπουδές του για ίδιο όφελος.
Πηγή: BBC