Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο προτάσσουν σήμερα την έκθεση ορόσημο της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ (IPCC) για την Αλλαγή του Κλίματος ενόψει της συνόδου COP26 στη Γλασκόβη σε λίγους μήνες. Μια έκθεση, η οποία με τον πιο εμφατικό τρόπο σήμανε “κόκκινο συναγερμό” για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και συνέπεσε με την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στα πύρινα μέτωπα της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ιταλίας.
Η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι πιστεύαμε και επιδεινώνεται ταχύτερα απ’ ό,τι φοβόμασταν, ανέφερε η νέα έκθεσή της υπογραμμίζοντας πως η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φτάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου γύρω στο 2030, δέκα χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις. Ο πλανήτης προειδοποιούν οι επιστήμονες απειλείται με νέες “πρωτοφανείς” καταστροφές την ανθρωπότητα, που ήδη πλήττεται από διαδοχικούς καύσωνες και πλημμύρες. Κύματα ακραίου καύσωνα, που έπλητταν παλιότερα μία φορά κάθε 50 χρόνια, αναμένεται τώρα να συμβαίνουν μία φορά τη δεκαετία λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, ενώ οι νεροποντές και οι ξηρασίες έχουν ήδη γίνει συχνότερες. Η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλάζει το κλίμα της Γης και σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής IPCC οι αλλαγές αυτές είναι “αναπόφευκτες και μη αναστρέψιμες”.
Οι βρετανικές εφημερίδες “Guardian”, “Financial Times”, “Daily Mail” και “Daily Telegraph” φιλοξενούν στα πρωτοσέλιδά τους τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη με την 81χρονη γυναίκα που εγκαταλείπει συντετριμμένη το φλεγόμενο σπίτι της, στις Γούβες Εύβοιας. Η φωτογραφία που πολύς κόσμος συνέκρινε με το έργο “Κραυγή” του Νορβηγού εξπρεσιονιστή Έντβαρντ Μουνκ, έγινε σύμβολο μιας οικολογικής καταστροφής που ακόμα δεν έχει τελειώσει. Όπως αναφέρει ο βρετανικός “Guardian” αυτή η εικόνα αποτυπώνει απόλυτα το αίσθημα της παγκόσμιας απόγνωσης και του φόβου απέναντι σε ένα άγνωστο κλιματικά μέλλον. Η ελληνική τραγωδία είναι παγκόσμια.