ΑΘΗΝΑ
10:54
|
20.04.2024
Την αντίδραση της Άγκυρας έναντι της Ελβετίας προκάλεσαν τα εγκαίνια Γραφείου Εκπροσώπησης των Κούρδων της Συρίας στη Γενεύη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε διάβημα διαμαρτυρίας έναντι της Ελβετίας προέβη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τα εγκαίνια Γραφείου Εκπροσώπησης της αυτόνομης κυβέρνησης των Κούρδων της Συρίας (Ροτζάβα) στην Γενεύη.

Εικόνα

Σύμφωνα με την κουρδικό ειδησεογραφικό δίκτυο rudaw.net το τουρκικό υπουργείο κάλεσε για εξηγήσεις τον Ελβετό διπλωματικό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για το άνοιγμα του “Γραφείου Εκπροσώπησης της Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας που σχετίζεται με την τρομοκρατική οργάνωση YPG/ΡΚK”.

Σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου που επικαλείται το κουρδικό δίκτυο, οι ελβετικές αρχές λοιδωρούνται επειδή επέτρεψαν γραφεία εκπροσώπησης “μίας τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει βάψει τα χέρια της με αίμα και της οποίας τα παρακλάδια επιχειρούν να αποκτήσουν νομιμότητα και να προωθήσουν την προπαγάνδα τους με ονόματα όπως “Σύνδεσμοι” ή “Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις”.

Η αυτόνομη διοικητική δομή των Κούρδων της Συρίας εγκαινίασε τα γραφεία της την Δευτέρα στη Γενεύη, επιλέγοντας μία πόλη που είναι η παράλληλη έδρα του ΟΗΕ, προκειμένου να ξεκινήσει εκστρατεία κατά των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη Συρία.

Το κουρδικό δίκτυο Rudaw υπενθυμίζει πως εδώ και μερικά χρόνια οι Κούρδοι της Συρίας έχουν συγκροτήσει (με τη βοήθεια των ΗΠΑ και ορισμένων χωρών της ΕΕ) αυτόνομες δομές διακυβέρνησης στη βορειοανατολική Συρία, θεσπίζοντας δικά τους συστήματα διοίκησης και δικές τους ένοπλες δυνάμεις που είναι γνωστές ως “Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις” (SDF), οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ήττα των τζιχαντιστών του “Ισλαμικού Κράτους”.

Ministry of Foreign Affairs building in Ankara, Turkey, Dec. 22, 2018. (Getty Images)

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Τ. Ερντογάν θεωρεί πως οι “Λαϊκές Μονάδες Προστασίας” (YPG)  που θεωρούνται ραχοκοκκαλιά των δυνάμεων SDF, είναι το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ.

Η Τουρκία ως γνωστόν επιχειρώντας να αποτρέψει το ενδεχόμενο μελλοντικής ίδρυσης κουρδικού κρατιδίου στα σύνορά της εξαπέλυσε (με τις ευλογίες της κυβέρνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) δύο χερσαίες εισβολές στη Βόρεια Συρία.

Η μία έγινε στη βορειοδυτική Συρία και δη στην πόλη Αφρίν που αποτελούσε ένα από τα προπύργια των Κούρδων της Συρίας των δυνάμεων SDF και μία δεύτερη το 2019 κοντά στις περιοχές Ρας αλ Άϊν και Ταλ Αμπγιάντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα