ΑΘΗΝΑ
13:06
|
05.05.2024
Συνολικά 16 είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας και πάνω από 800 για τις 156 έδρες του Κοινοβουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη (12/8) στη Ζάμπια η ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου και Κοινοβουλίου, με περισσότερα από 12.000 εκλογικά κέντρα να είναι διαθέσιμα, με κάλπες να έχουν στηθεί και στις φυλακές της αφρικανικής χώρας.

Πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι, ή πάνω από το 83% των ψηφοφόρων που πληρούν τις προϋποθέσεις, έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της Ζάμπια, ενώ το 54% από αυτούς ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 18-34.

Ο 64χρονος πρόεδρος της χώρας και ηγέτης του κυβερνώντος κεντροαριστερού Πατριωτικού Μετώπου (PF), Έντγκαρ Λούνγκου, θεωρείται το μεγάλο φαβορί των εκλογών, δεδομένης της οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών, ανάπτυξη που στηρίχθηκε σε -κινεζικές κυρίως- επενδύσεις στις υποδομές και τον αγροτικό τομέα.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα είμαι ο νικητής», δήλωσε ο Λούνγκου, ο οποίος δέχεται κατηγορίες από την αντιπολίτευση για την ολοένα εντεινόμενη εξάρτηση από το Πεκίνο και την ύφεση που έχει ως αποτέλεσμα η πανδημία του κορονοϊού.

Ο κύριος αντίπαλός του είναι ο 59χρονος Χακάιντε Χισιλέμα και αυτη θα είναι η τρίτη φορά που όντας επικεφαλής του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κόμματος «Ενιαίο Κόμμα για την Εθνική Ανάπτυξη» διεκδικεί την ηγεσία μιας από τις λίγες αφρικανικές χώρες που θεωρούνται σταθερές και βιώσιμες δημοκρατίες.

«Οι εκλογές θα οδηγήσουν σε αλλαγή κυβέρνησης» δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ο Χισιλέμα χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συνολικά 16 είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας και πάνω από 800 για τις 156 έδρες του Κοινοβουλίου. Ως προς τις προεδρικές εκλογές προβλέπεται επίσης δεύτερος γύρος αν κανείς εκ των υποψηφίων δεν συγκεντρώσει από τον πρώτο γύρο των εκλογών το 50% των ψήφων.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν έως την Κυριακή (15/8) από την Εκλογική Επιτροπή.

Πηγές: Africanews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει το Al Jazeera στην επικράτειά του

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Τούρκος ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Παλαιστίνη

Αντιπρόσωπος της ΛΔΚ στον ΟΗΕ: Αυτοκαταστροφικές οι κυρώσεις στην χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα