Εφθασαν απόψε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ οι πρώτοι από τους 3.000 Αμερικανούς πεζοναύτες που θα αναπτυχθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου για να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση Αμερικανών διπλωματών και Αφγανών υπαλλήλων.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι επιβεβαίωσε ότι άλλες τέσσερις πρωτεύουσες αφγανικών επαρχιών έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν επιμένοντας πως ακόμη και τώρα ο αφγανικός στρατός έχει τις υποδομές, το προσωπικό και την εκπαίδευση να αντιδράσει απέναντί τους.
Εκτίμησε ότι οι Ταλιμπάν προσπαθούν να απομονώσουν την πρωτεύουσα Καμπούλ με προφανή στόχο τον έλεγχό της ενόψει της απόφασης των ΗΠΑ να απομακρύνουν τα περισσότερα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν ως τις 31 Αυγούστου. Επιβεβαίωσε μείωση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ αλλά παρέπεμψε στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ όσον αφορά απάντηση στην ερώτηση εάν σχεδιάζεται να ανασταλεί πλήρως η λειτουργία της.
Ο Τζον Κίρμπι πρόσθεσε επίσης πως το Πεντάγωνο κινητοποιεί και άλλους 4.500 με 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες από τις βάσεις σε Κατάρ και Κουβέιτ και άλλους 1.000 Αμερικανούς από βάση στο Κατάρ σε περίπτωση που “χρειαστεί”.
Ανέφερε επίσης επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων για βίζα σε Αφγανούς μεταφραστές και υπαλλήλους των αμερικανικών βάσεων ώστε να μην υποστούν αντίποινα πέφτοντας στα χέρια των Ταλιμπάν.
Απέφυγε να πει περισσότερα για την στρατιωτική βάση στο εξωτερικό που θα στεγάσει τον μεγάλο αριθμόΑφγανών μεταφραστών και άλλων υπαλλήλων που θα υποβάλλουν αιτήσεις για αμερικάνικη βίζα. Ωστόσο εντείνονται οι πληροφορίες πως αυτή η βάση μπορεί να είναι στο Κουβέιτ ή και στο Κατάρ.
Οι κινήσεις της Βρετανίας
Περίπου 600 στρατιωτικούς αποφάσισε απόψε να στείλει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και η Βρετανία ώστε να βοηθήσουν στην ασφαλή απομάκρυνση Βρετανών διπλωματών και άλλων υπαλλήλων.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε απόψε να «μην γυρίσει την πλάτη στο Αφγανιστάν», που βρίσκεται αντιμέτωπο με την επέλαση των Ταλιμπάν, καλώντας τη Δύση να εργαστεί με την Καμπούλ προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η χώρα «να ξαναγίνει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής κρίσεων, ο Τζόνσον ανέφερε πως η χώρα του σκοπεύει να «ασκήσει πίεση» μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού. Απέκλεισε εντούτοις το ενδεχόμενο «στρατιωτικής λύσης».
«Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μας για την άσκηση διπλωματικής, πολιτικής πίεσης, τον προϋπολογισμό διεθνούς βοήθειας για να ασκήσουμε πίεση», σημείωσε. «Η ιδέα μιας στρατιωτικής λύσης ή μέσω των μαχών δεν είναι εκείνη που πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη στιγμή».
Κλείνει η πρεσβεία της Ελβετίας
Η ελβετική κυβέρνηση θα αποσύρει τα εναπομείναντα μέλη του προσωπικού της από το γραφείο συνεργασίας που διατηρεί στο Αφγανιστάν δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα. Υπάρχουν μόλις τρεις Ελβετοί που παραμένουν στο γραφείο μετά τις μειώσεις του προσωπικού που προηγήθηκαν. “Και αυτοί επίσης θα φύγουν από την Καμπούλ το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Λίβια Αγκόστι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στη Βέρνη.
Οι ντόπιοι εργαζόμενοι στο γραφείο που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, μπορούν να κάνουν αίτηση για χορήγηση ελβετικής ανθρωπιστικής βίζας. Το γραφείο συνεργασίας εποπτεύει προγράμματα ανάπτυξης και ανθρωπιστικής βοήθειας.