ΑΘΗΝΑ
10:37
|
26.04.2024
Οι συναντήσεις του διευθυντή της CIA με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους πέρασαν στα "ψιλά" του διεθνούς Τύπου παρά το δεδομένο ενδιαφέρον τους...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επίσκεψη του διευθυντή της CIA,Γουίλιαμ Μπερνς στο Ισραήλ και στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη μετά από περίπου τρεις μέρες συναντήσεων με Ισραηλινούς αλλά και Παλαιστίνιους αξιωματούχους στο κάδρο των εντεινόμενων περιφερειακών εντάσεων με καταλύτη την γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ,Ισραήλ και ορισμένων χωρών της περιοχής με το Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού Τύπου μεγάλο μέρος των συναντήσεων του Αμερικανού αξιωματούχου αναλώθηκε σε συζητήσεις για το ρόλο του Ιράν στην περιοχή και για το εάν ο νέος Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί θα θελήσει να επαναφέρει τη χώρα του στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από την οποία αποχώρησαν πρώτες οι ΗΠΑ μονομερώς το Μάιο του 2018 επί Τραμπ.

Οι Ισραηλινοί κατέστησαν σαφή την διαφωνία τους με την διατήρηση της συμφωνίας του 2015 χαρακτηρίζοντάς την “εσφαλμένη”. Τόνισαν τόσο ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ όσο και ο νέος διευθυντής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα πως η παρούσα ισραηλινή κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντιτίθεται στην διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τη διαφορά πως η παρούσα κυβέρνηση “έχει διαφορετική προσέγγιση”.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού δικτύου Channel 12, έδωσε στον Αμερικανό ομόλογό του, “ντοσκιέ” με υποτίθεται διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με το προφίλ του νέου προέδρου του Ιράν τον οποίο και παρουσίασαν, λίγο-πολύ, από “διεφθαρμένο” έως… “ψυχικά διαταραγμένο” σε μία προφανή προσπάθεια να επηρεάσουν δυσμενώς την κυβέρνηση Μπάιντεν έναντι του νέου Ιρανού προέδρου που ανέλαβε καθήκοντα πριν λίγες μέρες.

Κατά πληροφορίες ο Γουίλιαμ Μπερνς φάνηκε εξίσου επιφυλακτικός με τους Ισραηλινούς για το εάν η νέα κυβέρνηση στο Ιράν επιθυμεί όντως την επιστροφή της στη διεθνή συμφωνία του 2015 παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Ραϊσί για το αντίθετο. Του παρουσίασαν επίσης ένα “πλάνο” με στόχο την “σύγκλιση” κινήσεων μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ σε περίπτωση που αποτύχουν οι νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν στη Βιέννη (που αναμένονται τον Σεπτέμβριο) δίχως να γίνει γνωστό το περιεχόμενό του. To Iράν, πάντως, δεν μονοπώλησε τις συζητήσεις. Επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις συμφωνίες του Αβραάμ, το παλαιστινιακό αλλά και τις σχέσεις με την Κίνα, η οποία ως γνωστόν έχει αναλάβει εδώ και λίγα χρόνια τη διαχείριση του λιμανιού της Χάιφα.

Οι συναντήσεις με τους Παλαιστίνιους

Γνωστά έγιναν και ορισμένα στοιχεία αναφορικά με την συναντήσεις που είχε την Πέμπτη, 12 Αυγούστου, στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ο διευθυντής της CIA με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, και τον επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Ματζίντ Φανάζ.

William Burns, nominee for Central Intelligence Agency (CIA) director, testifies during his Senate Intelligence Committee hearing on Capitol Hill in Washington, February 24, 2021. Tom Williams/Pool via REUTERS

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι φέρεται να δήλωσαν πως αποκόμισαν την αίσθηση πως η κυβέρνηση Μπάιντεν “όντως θέλει” να αποκαταστήσει τις σχέσεις ΗΠΑ και Παλαιστινιακής Αρχής και πως επίσης επιθυμεί να στηρίξει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς στην παρούσα φάση. Οι Παλαιστίνιοι επίσης φέρεται να διαμαρτυρήθηκαν για τα νέα σχέδια της κυβέρνησης Μπένετ υπέρ της ανέγερσης νέων κατοικιών για Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αλλά και τις προκλητικές επεμβάσεις της ισραηλινής αστυνομίας στο χώρο του τεμένους Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το πιο ενδιαφέρον πάντως από τις συναντήσεις που είχε ο διευθυντής της CIA με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους είναι ένα: Δεν έγιναν ακριβώς γνωστές ούτε οι θέσεις του σε κάποια από τα ζητήματα που συζήτησε με τις δύο πλευρές ενώ ο ίδιος απέφυγε επιμελώς οιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους. Τήρησε χαμηλό προφίλ σε όλες τις συναντήσεις ενώ “μετά βίας” απαθανατίστηκαν κάποιες εξ αυτών από τον φακό των φωτορεπόρτερ.

Σε κάθε περίπτωση, τα όποια αποτελέσματα των επαφών που είχε σε Ισραήλ και κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μένει να φανούν, αργά ή γρήγορα…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Celebrities στα εστιατόρια

Όταν δεν πολιτεύονται και βγαίνουν για φαγητό, οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, οι σερβιτόροι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα.
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα