Ζήτημα ελάχιστου χρόνου αποδεικνύεται πως ήταν για τις δυνάμεις του Ισλαμικού Εμιράτου, γνωστών ως μαχητών των Ταλιμπάν, η κατάληψη και του τελευταίου προπύργιου του Αφγανιστάν, της Καμπούλ, προ των πυλών της οποίας βρίσκονταν ήδη από το πρωί της Κυριακής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι έχει ήδη εγκαταλείψει την χώρα κατευθυνόμενος προς το γειτονικό Τατζικιστάν, με την αποχώρησή του να έρχεται εν μέσω διαπραγματεύσεων για την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, καθώς οι Ταλιμπάν περικύκλωσαν την Καμπούλ καταλαμβάνοντας σε λιγότερο από δύο εβδομάδες 26 από τις 34 επαρχιακές πρωτεύουσες της χώρας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, το Προεδρικό Μέγαρο της Καμπούλ έχει ήδη παραδοθεί στα χέρια οπαδών των Ταλιμπάν.
Παράλληλα, δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters κάνει λόγο για συγκρούσεις γύρω από την Καμπούλ, και για περισσότερους από 40 τραυματίες. Σημειώνεται ότι τα στρατεύματα των Ταλιμπάν, αφού περικύκλωσαν την βάση του Αφγανιστάν, δήλωσαν πως οι μαχητές προτίθενται να παρέχουν ασφάλεια σε όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ωστόσο, το απόγευμα της Κυριακής η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ εξέπεμψε σήμα κινδύνου παροτρύνοντας τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην αφγανική πρωτεύουσα να φροντίσουν για την προστασία τους, καθώς η κατάσταση στην περιοχή εξελίσσεται σε ιδιαίτερα επισφαλή, με αναφορές να κάνουν λόγο για πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο.
Όσοι από τους αμερικανούς διπλωμάτες δεν είχαν αναχωρήσει το Σάββατο από την πρεσβεία, βρίσκονταν στο αεροδρόμιο και πλέον κατευθύνονται ήδη προς την πατρίδα τους. Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενος πως πρόκειται για «προβλεπόμενη αναχώρηση κι όχι φυγή τύπου Σαϊγκόν», υποστηρίζοντας παράλληλα πως τα χιλιάδες έγγραφα που χρειάστηκε να καταστραφούν την ώρα εκκένωσης της πρεσβείας καταστράφηκαν «με κανονικό και ασφαλή τρόπο».
Αξίζει να επισημανθεί πως οι ΗΠΑ αποχωρούν από το Αφγανιστάν μετά από έναν εικοσαετή πόλεμο και έχοντας προχωρήσει σε δαπάνες δισεκατομμυρίων, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για δυναμική 75.000 μαχητών από την πλευρά των Ταλιμπάν, οι οποίοι παρουσιάζονται ως υπερασπιστές των εδαφών ενάντια στην αμερικανοκίνητη κυβέρνηση και πέτυχαν την απομάκρυνση 300.000 ανδρών του τακτικού στρατού της κυβέρνησης, εκπαιδευμένων από τις ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι η άφιξη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ «κατέστησε ακόμη πιο επιτακτική την προστασία» από πιθανά αντίποινα σε βάρος του αφγανικού προσωπικού της, το οποίες προσπαθεί να κρατά ασφαλές.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επείγουσα, την αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού, με τα κράτη μέλη της ΕΕ, για να βρούμε γρήγορες λύσεις γι’ αυτούς (το αφγανικό προσωπικό) και για την ασφάλειά τους. Είμαστε σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη για να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες, για τους ντόπιους υπαλλήλους μας και τα εξαρτώμενα από αυτούς άτομα, για να μετακινηθούν σε ασφαλές μέρος», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Καταλαβαίνουμε ότι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για ένα σύστημα μετάβασης και θα αντιδράσουμε αναλόγως», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τον οποίο «πρέπει να αποφευχθούν ακόμη περισσότερες σφαγές και θύματα».
Κανείς δεν πρέπει να αναγνωρίσει σε διμερή βάση τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν, δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι είναι σαφές ότι θα υπάρξει νέα κυβέρνηση στη χώρα πολύ σύντομα.
«Δεν θέλουμε να αναγνωρίσει κανείς σε διμερή βάση τους Ταλιμπάν. Θέλουμε μια ενιαία θέση μεταξύ όλων όσοι συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις με εμάς, στο βαθμό που μπορούμε να πάρουμε μια» τόνισε σε συνέντευξή του.