ΑΘΗΝΑ
10:45
|
03.12.2022
Κλείνει εντός 24ώρου το Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού πανεπιστημίου Βηρυτού λόγω έλλειψης καυσίμων. Δραματική έκκληση για την τύχη εκατοντάδων ασθενών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματική έκκληση για άμεση βοήθεια σε καύσιμα, ιατρικά αναλώσιμα και φάρμακα απευθύνει το Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (American University of Beirut Medical Center, AUBMC) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ και άλλες υπηρεσίες αρωγής των Ηνωμένων Εθνών εξαιτίας της γενικότερης κρίσης που μαστίζει τη χώρα εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Στην δραματική ανακοίνωσή του το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που λειτουργεί απρόσκοπτα στην Βηρυτό εδώ και 145 χρόνια, αναγορεύει αποκλειστικά υπεύθυνη για τον άμεσο κίνδυνο της ζωής εκατοντάδων ασθενών την κυβέρνηση του Λιβάνου.

Προειδοποιεί πως εάν δεν εξασφαλίσει τα απαιτούμενα καύσιμα για την λειτουργία των γεννητριών, τότε ακόμη και εντός τρέχοντος 24ώρου θα αναγκαστεί να κλείσει. Αυτό θα διακυβεύσει άμεσα τη ζωή 40 ενηλίκων και 15 παιδιών,που νοσηλεύονται έχοντας υποβληθεί σε σύστημα μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης. Τις επόμενες μέρες θα διακυβευτεί η ζωή 180 νεφροπαθών και εκατοντάδων καρκινοπαθών.

Στην δραματική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι δίχως άμεση βοήθεια ο Λίβανος κινδυνεύει να βιώσει την χειρότερη οικονομική κρίση από εκείνη που έζησε μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που εξόντωσε από λιμό περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας…

Ελλείψεις σε καύσιμα αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νοσοκομεία στο Λίβανο ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Κεντρικού Τραπεζίτη να τερματίσει τις κρατικές επιδοτήσεις στα καύσιμα για να εξοικονομήσει πόρους σε ξένο συνάλλαγμα.

Αυξημένες ανάγκες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στο Άκαρ

Στο μεταξύ τα νοσοκομεία του Λιβάνου παλεύουν να διαχειριστούν ένα νέο πολύνεκρο δυστύχημα που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής σε αποθήκη καυσίμων λίγες ώρες μετά την διαχείρισή της από τον στρατό.

Η ισχυρή έκρηξη στην περιοχή Ακάρ του βορείου Λιβάνου προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 28 ανθρώπων και σοβαρά εγκαύματα και τραύματα σε άλλους 80.

Το υπουργείο Υγείας προώθησε για νοσηλεία τους δεκάδες τραυματίες σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας καθώς εκείνα που βρίσκονται στην βόρεια πόλη Τρίπολη (που είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη του Λιβάνου) δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν λόγω σοβαρών ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικά υλικά και καύσιμα.

Το δυστύχημα προκάλεσε διαδηλώσεις σήμερα έξω από το γραφείο του Νατζίμπ Μικάτι που έχει πάρει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης εδώ και μερικές βδομάδες (με την επιπρόσθετη ιδιότητα του πλουσιότερου ανθρώπου στο Λίβανο) και στη συνέχεια έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Πρόεδρο Μισέλ Αούν.

Ο Αούν μάλιστα απέρριψε τις πιέσεις του πρώην εντολοδόχου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι για παραίτηση δηλώνοντας πως είναι θέμα χρόνου ο διορισμός νέας κυβέρνησης που την αναμένουν εδώ και τουλάχιστον ένα έτος…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεσσηνία: Κατηγορίες για βιασμό 9χρονης από 17χρονο

The Twitter Files: Αποκαλύψεις για λογοκρισία άρθρων για τον Χάντερ Μπάιντεν

Οι δικηγόροι του Ασάνζ προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ

Λαβύρινθος στις Άνδεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα