ΑΘΗΝΑ
16:47
|
23.04.2024
Ιταλία και Ισπανία πρόκειται να καταγράψουν τον ταχύτερο ρυθμό οικονομικής επέκτασης φέτος που θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τη βαθιά ύφεση του περασμένου έτους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να καταγράψουν τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης το 2021, των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, σε μια ισχυρή ανάκαμψη η οποία θα βοηθήσει τις χώρες να ξεπεράσουν την ύφεση του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα το ισπανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 6,2% το 2021, ενώ η Ιταλία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 5,6%.

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου, πρόκειται για αύξηση 0,3% και 0,6% αντιστοίχως.

To θετικό σενάριο του Bloomberg συνιστά αλλαγή σεναρίου για τη Νότια Ευρώπη, μια περιοχή για χρόνια συνδεδεμένη με κρίσεις χρέους και την οικονομική ύφεση.

Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ιταλία, καθώς προσπαθεί να μειώσει το δημόσιο χρέος της που είναι τόσο υψηλό, σε σημείο που πολλοί ανησυχούν ότι μπορεί να αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για τη ζώνη του ευρώ.

Οι δύο οικονομίες ανακάμπτουν από την μεγαλύτερη ύφεση που υπέστησαν στο προηγούμενο έτος, όταν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα προκάλεσαν χάος στις επιχειρήσεις και στον ζωτικής σημασίας κλάδο του τουρισμού.

Με τη σειρά του ο Νίκολα Νόμπιλε της Oxford Economics, ο οποίος αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ιταλία στο 6,1%, εκτιμά ότι οι προοπτικές παραμένουν «εξαιρετικά εξαρτημένες από την εξέλιξη της πανδημίας».

«Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα θα προκαλέσει πιθανότατα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά η πρόοδος των εμβολιασμών σημαίνει ότι οποιοδήποτε νέο κύμα θα είναι σημαντικά λιγότερο θανατηφόρο από τα προηγούμενα», έγραψε σε πρόσφατη έκθεσή του ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως για το τρέχον έτος ολόκληρη η ευρωζώνη εκτιμάται πως θα σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης 4,7% και για το επόμενο προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 4,4%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ελβετία: «Ξεπάγωσαν» ρωσικά κεφάλαια αξίας 150 εκατ. ευρώ

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

Αντιπρόεδρος Ελλήνων Κτηνοτρόφων: Έως και 4 ευρώ πιο ακριβό το αρνί φέτος

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα