ΑΘΗΝΑ
06:43
|
25.04.2024
Επέρριψε τις περισσότερες ευθύνες στην ανικανότητα των Αφγανών πολιτικών ηγετών και επέμεινε στην αποχώρηση λέγοντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν σφάλματα του παρελθόντος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προέβη λίγο μετά τις 23.00 μμ (ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με κεντρικό θέμα τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να τελειώσουν “τον μακροβιότερο πόλεμο της Αμερικής’.

Το διάγγελμα έγινε σε απευθείας μετάδοση από την ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου στον οποίο επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην θερινή προεδρική κατοικία στο Ακρωτήριο Ντέιβιντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε υπεραμυνθεί της απόφασής του για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν λέγοντας πως δεν θα παραδώσει τη σκυτάλη συνέχισης των εκεί επιχειρήσεων στον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο.

Εξήγησε πως οι ΗΠΑ πήγαν στο Αφγανιστάν πριν 20 χρόνια με καθαρούς σκοπούς οι οποίοι επιτεύχθηκαν. Είπε πως είχε αντιταχθεί και όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σχετικά με την περαιτέρω αύξηση στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Τόνισε πως όταν ανέλαβε ο προκάτοχός του είχε συμφωνήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων για τον περασμένο Μάιο από το Αφγανιστάν. Είπε ότι μετά την Πρωτομαγιά δεν υπήρχε εκεχειρία αλλά μόνον μία ‘ψυχρή πραγματικότητα” και πως μία από τις επιλογές θα ήταν η αποστολή και άλλων αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν για τρίτη δεκαετία.

“Τι συνέβη; Οι Αφγανοί πολιτικοί ηγέτες παραδόθηκαν και εγκατέλειψαν τη χώρα. Το σύστημα κατέρρευσε. Οι εξελίξεις της περασμένης βδομάδας έδειξαν πως ήταν σωστή απόφαση η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. “Δεν μπορεί οι Αμερικανοί στρατιώτες να δίνουν μάχη που δεν θέλουν να δώσουν οι Αφγανοί… μετά από πάνω από ένα τρισ. δολάρια” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μπάιντεν.

‘Εδωσε εύσημα στους συμμάχους των ΗΠΑ αλλά και στις προσπάθειες των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν λέγοντας πως παρήχαν πολλά εκτός από ένα που δεν μπορούσαν να δώσουν στον αφγανικό στρατό: “την θέληση να πολεμήσουν”.

Τι είπε για “τους ανταγωνιστές Ρωσία και Κίνα”

Κατηγόρησε τους Αφγανούς πολιτικούς ηγέτες για ανικανότητα επί πολλά χρόνια. “Οι ανταγωνιστές των ΗΠΑ όπως η Ρωσία και η Κίνα δεν θα λάτρευαν τίποτε περισσότερο από την επ’αόριστον παραμονή των ΗΠΑ εκεί” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος σε συνεχείς θυσίες και δαπάνες “σε στρατεύματα και χρήματα”.

Πρόσθεσε πως δεν έχουν οι ΗΠΑ την πολυτέλεια “να
επαναλαμβάνουν σφάλματα του παρελθόντος”, θυμίζοντας ωστόσο πως έχει δεσμεύσει 6.000 Αμερικανούς στρατιώτες για να εκκενώσουν με ασφάλεια διάφορες δυνάμεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Απείλησε δε με “ισοπεδωτική ισχύ” τους Ταλιμπάν σε περίπτωση που απειλήσουν την ασφαλή απομάκρυνση ατόμων από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Επανέλαβε τέλος πως η συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον και πως δεσμεύσεις έχει αναλάβει έναντι του αμερικανικού λαού και μόνον…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα