ΑΘΗΝΑ
05:22
|
27.04.2024
Ο επίμαχος νόμος θεωρείται πως ουσιαστικά εμποδίζει τους Εβραίους που επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος να ανακτήσουν τις περιουσίες στην Πολωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πολωνία ανακάλεσε σήμερα και αυτή επ’ αόριστον τον πρέσβη της από το Ισραήλ, ένα 48ωρο μετά την ανάλογη απόφαση των ισραηλινών αρχών με αφορμή νομοσχέδιο που ψήφισε το κοινοβούλιο της χώρας την περασμένη Τετάρτη, με το οποίο σταματούν οι περισσότερες νομικές αξιώσεις για περιουσίες Εβραίων που κατασχέθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το νομοσχέδιο υπογράφηκε το Σάββατο από τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και έγινε νόμος του κράτους προκαλώντας την άμεση ανάκληση του Ισραηλινού πρέσβη από τη Βαρσοβία.

Ο επίμαχος νόμος του πολωνικού κοινοβουλίου προβλέπει ότι οι διοικητικές αποφάσεις δεν μπορούν πλέον να προσβληθούν στο δικαστήριο μετά τη λήξη της περιόδου των 30 ετών, εμποδίζοντας ουσιαστικά τους Εβραίους που επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος να ανακτήσουν περιουσίες που κατασχέθηκαν από τις αρχές της Πολωνίας επί σοσιαλιστικού καθεστώτος.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαίρ Λαπίντ χαρακτήρισε τον νόμο του πολωνικού κοινοβουλίου “ανήθικο και αντισημιτικό”. Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ που δήλωσε πως ο επίμαχος νόμος αποτελεί “αναίσχυντη περιφρόνηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος”.

Θέση ενάντια στον επίμαχο νέο νόμο πήρε νωρίτερα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «προβληματίζεται» από την πολωνική νομοθεσία «που περιορίζει αυστηρά την αποκατάσταση των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και των ιδιοκτητών των κατασχεθέντων περιουσιών κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής». Καταδίκασε επίσης νέο νόμο για τα Μέσα Ενημέρωσης που ενέκριναν οι Πολωνοί νομοθέτες την περασμένη Τετάρτη που θεωρείται πως επιδιώκει το κλείσιμο αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού που ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση της Πολωνίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα