ΑΘΗΝΑ
08:30
|
04.05.2024
Παράλληλα παραδέχθηκε σημαντικά λάθη λέγοντας πως "είναι πολλά τα διδάγματα" για την ΕΕ από την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Βασική μας προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση από το Αφγανιστάν, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας, των υπηκόων της ΕΕ και των Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν μαζί μας επί 20 χρόνια» τόνισε απόψε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ανέφερε πως αυτή η προτεραιότητα είναι και το “συμπέρασμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης”.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε» τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί μας και «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προσφέρουμε καταφύγιο στα κράτη-μέλη της ΕΕ», δήλωσε.

Ευχαρίστησε την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ που βοηθούν στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι Αφγανοί που συνεργάστηκαν με την ΕΕ φτάνουν περίπου τα 400 άτομα συν τις οικογένειές τους.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι για να οργανωθεί η «ασφαλής» και «με τάξη» αναχώρησή τους, θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ του οποίου η λειτουργία είναι κρίσιμη.

«Πρέπει να καλέσουμε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τους πολίτες και τις ιδιοκτησίες τους» ανέφερε σε άλλο σημείο εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να συνεχιστεί.

Ο Μπορέλ κατέληξε λέγοντας ότι πολλά είναι τα διδάγματα που θα πρέπει να αντλήσουν οι χώρες της ΕΕ από την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν», είπε, τονίζοντας ότι υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες του αφγανικού στρατού, για την εκπαίδευση του οποίου οι χώρες της ΕΕ ξόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο για την σημερινή συνάντηση με ξένους ηγέτες

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα