“Μετριοπαθείς” εμφανίστηκαν το απόγευμα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Καμπούλ μετά την άτακτη φυγή του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γάνι και την κατάρρευση της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας πως “το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν δεν είναι απειλή για τη διεθνή κοινότητα ή για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου”.
Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις δυσμενείς διεθνείς αντιδράσεις εναντίον των Ταλιμπάν ώστε να διατηρήσουν κάποιο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που αντικειμενικά έχει ανάγκη το Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, υποσχέθηκε σε όλους γενική αμνηστία, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα πάρουν αντίποινα σε βάρος αυτών που συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις στη χώρα.
“Όλοι συγχωρούνται” είπε ο εκπρόσωπος Τύπου, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, συμπεριλαμβάνοντας και τους στρατιωτικούς. “Κανείς δεν θα κάνει έρευνες στα σπίτια τους” πρόσθεσε.
Ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες θα μπορούν να συνεχίσουν να μορφώνονται και να εργάζονται σε ορισμένες θέσεις εργασίας και κυβερνητικές δομές σε περιβάλλον εργασίας και σπουδών που θα είναι σύμφωνο με τον ισλαμικό νόμο και τις αφγανικές πολιτιστικές αξίες.Ως παράδειγμα παρουσίασε τις θέσεις εργασίας στον τομέα Υγείας “και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί”. Ισχυρίστηκε επίσης πως δεν θα υπάρξουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών (παρά το γεγονός πως εδώ και μέρες υπάρχουν καταγγελίες πως οι Ταλιμπάν ζητούν από τραπεζικές υπαλλήλους ή εργαζόμενες σε πανεπιστήμια να αποχωρήσουν από τις θέσεις εργασίας και να τις παραχωρήσουν σε αρσενικά συγγενικά τους πρόσωπα)…
Διαβεβαίωσε πως πρόθεσή τους είναι η συγκρότηση μίας ισλαμικής κυβέρνησης “που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις πλευρές” ώστε να τερματιστεί ο πολυετής πόλεμος. Υποσχέθηκε ότι η κατάσταση στην Καμπούλ θα ομαλοποιηθεί “σύντομα” και ότι τα πλήγματα που υπέστη ο αφγανικός λαός στη διάρκεια του πολέμου δεν έγιναν σκόποιμα αλλά ήταν “μέρος μίας ανεξέλεγκτης κατάστασης”. “Εάν συνέβη, ήταν ατυχές” είπε.
Κάλεσε τα “όλα” τα Μέσα Ενημέρωσης να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Καμία εκπομπή να μην αντιβαίνει τις ισλαμικές αξίες, να είναι αμερόληπτη, να μην μεταδίδονται πληροφορίες που αντιβαίνουν τα εθνικά συμφέροντα”.
Υποσχέθηκε βελτίωση “στην οικονομία της χώρας και στις ζωές των ανθρώπων” και διαβεβαίωσε πως είναι “σημαντική” η ασφάλεια των ξένων πρεσβειών στην Καμπούλ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το αφγανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolo News συμμετέχοντας στο ρεσιτάλ “μετριοπάθειας” των Ταλιμπάν μετέδωσε νωρίτερα συνέντευξη ηγετικού στελέχους τους σε τηλεπαρουσιάστρια. Κάτι που πριν 20 χρόνια, όταν είχαν αναλάβει ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν, θα ακουγόνταν “εξωπραγματικό”…
Ρώσος πρέσβης στην Καμπούλ μετά τη συνάντηση με τους Ταλιμπάν
“Εποικοδομητικό και θετικό” διάλογο με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στην Καμπούλ δήλωσε πως είχε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο Ρώσος πρέσβης στο Αφγανιστάν, Ντμίτρι Ζιρνόφ.
Ο Ζιρνόφ μιλώντας στην ρωσική κρατική τηλεόραση είπε πως η συνάντηση “ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στην ασφάλεια της ρωσικής πρεσβείας”. Πρόσθεσε πως τον διαβεβαίωσαν πως έχουν “την πιο φιλική” προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία και πως έδωσαν “εγγυήσεις” για την ασφάλεια της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ.
Συνομιλίες της Μέρκελ με Γαλλία, Βρετανία,Ιταλία και ΟΗΕ
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας καθώς και με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Στη διάρκεια των συνδιαλέξεων, η Μέρκελ αντάλλαξε απόψεις για τις εν εξελίξει προσπάθειες να απομακρυνθούν Γερμανοί και Αφγανοί πολίτες και συμφώνησαν σε στενή συνεργασία και αμοιβαία υποστήριξη στο πεδίο, ανέφερε σε σχετική δήλωση ο Ζάιμπερτ.