ΑΘΗΝΑ
00:05
|
15.06.2026
Ανάμεικτα τα μηνύματα σχετικά με την δημοφιλία του Αμερικανού προέδρου και τις επιπτώσεις που είχε σε αυτή η αιφνίδια κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανάμεικτα είναι τα μηνύματα σχετικά με την δημοφιλία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και τις επιπτώσεις που είχε σε αυτή η αιφνίδια ως προς την ταχύτητα της κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν λίγα 24ωρα πριν, και συγκεκριμένα στις 15 Αυγούστου.

Έτσι, ενώ η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos σηματοδοτεί την ραγδαία πτώση της δημοφιλίας του 78χρονου προέδρου, στην έτερη δημοσκοπική έρευνα των δημοσκοπικών εταιριών John Zogby Strategies και EMI Research Solutions οι θετικές γνώμες εξακολουθούν να υπερβαίνουν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τις αρνητικές.

Συγκεκριμένα στην δημοσκόπηση της εταιρίας ερευνών κοινής γνώμης Ipsos που διεξήχθη τη Δευτέρα (16/8) για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου των ΗΠΑ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της επτάμηνης προεδρίας του, στο 46% από 53% που ήταν μόλις την Παρασκευή σε παρόμοια δημοσκόπηση.

Ωστόσο, στην ίδια δημοσκόπηση πλειοψηφία τόσο Ρεπουμπλικανών όσο και Δημοκρατικών ψηφοφόρων δήλωσε ότι το χάος αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να φύγουν. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί ψηφοφόροι δείχνουν να έχουν την ίδια οπτική για τον πόλεμο: 6 στους 10 Ρεπουμπλικανούς και 7 στους 10 Δημοκρατικούς συμφωνούν για παράδειγμα ότι η γρήγορη συνθηκολόγηση της αφγανικής κυβέρνησης «αποδεικνύει γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να βγουν από την σύγκρουση».

Στην δημοσκόπηση των John Zogby Strategies/ EMI Research (και η οποία διεξήχθη επίσης τη Δευτέρα) ο Μπάιντεν εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του.

Δέον να σημειωθεί πως ο ιστότοπος δημοσκοπικού περιεχομένου FiveThirtyEight υπολογίζοντας τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων από την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάιντεν, εξακολουθεί να του δίνει προβάδισμα κατά 5,8%, με τις θετικές γνώμες να υπολογίζονται σε 49,8% έναντι 44% αρνητικών γνωμών.

Πηγές: Axios, CNN International

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ επιτέθηκε στη Βηρυτό καθώς πλησιάζει η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Η Ελβετία καταψήφισε σχέδιο για περιορισμό του πληθυσμού στα 10 εκατομμύρια (upd)

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν επανεξελέγη αρχηγός του κόμματος Fidesz παρά την εκλογική ήττα

Μήνυμα Κουτσούμπα για την 83η Επέτειο της Μάχης της Πόρτας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα