ΑΘΗΝΑ
09:08
|
25.04.2024
Οι διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο στρατηγό Κάμελ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο έλαβε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στην Ιερουσαλήμ με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγό Αμπάς Κάμελ.

Η πρόσκληση δόθηκε εκ μέρους του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, τον οποίο ο Ναφτάλι Μπένετ αναμένεται να συναντήσει “μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες”, πριν ή και μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

O Ισραηλινός πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Τουίτερ τόνισε πως συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών συζητώντας πλευρές των διμερών σχέσεων αναφορικά με την διπλωματία, την ασφάλεια, την οικονομία, αλλά και την αιγυπτιακή μεσολάβηση στην “κατάσταση ασφαλείας” στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο προηγούμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός που είχε επισκεφθεί επισήμως το Κάιρο ήταν ο αρχηγός του δεξιού κόμματος Λικούντ Μπέντζαμιν Νετανιάχου που είχε συναντήσει τον τότε πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνυ Μουμπάρακ, το 2011 πριν τις μεγάλες διαδηλώσεις που τον ανέτρεψαν στο πλαίσιο της λεγόμενης “αραβικής άνοιξης”.

Ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως συζητήθηκε και η δυνατότητα επανάληψης της οικονομικής υποστήριξης μερικών εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας από το Κατάρ.

Ο Αιγύπτιος στρατηγός στη Ραμάλα

Αργότερα σήμερα το απόγευμα ο αρχηγός των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών μετέβη στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης όπου συνάντησε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, o στρατηγός Κάμελ και ο πρόεδρος Αμπάς συζήτησαν “εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη και τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και επίτευξης σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα