ΑΘΗΝΑ
06:31
|
27.04.2024
Αντικείμενο χλεύης η κατάσχεση του ύποπτου φορτίου με τις χιλιάδες “τρομοκρατικές” σοκολάτες για τη Γάζα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βροχή τα επικριτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το Ισραήλ μετά την ανακοίνωση ότι οι τελωνειακές αρχές κατάσχεσαν φορτίο 23 τόνων με σοκολάτες για τη Γάζα, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται σε ένα παράνομο κανάλι χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της Χαμάς. Έχει καταντήσει σαν τους “κακούς” των κινουμένων σχεδίων, ανέφερε ένας χρήστης των social media για το Ισραήλ.

Το ύποπτο φορτίο με τις σοκολάτες κατασχέθηκε την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια ελέγχου στα σύνορα της Αιγύπτου με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές οι εταιρείες εισαγωγής είναι οι “Arab al-Sin” και συναλλαγματική “ al-Mutahidun”, οι οποίες θεωρούνται εταιρείες-βιτρίνες της Χαμάς.

Σύμφωνα με την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Ισραήλ και οι δύο εταιρείες θεωρούνται ύποπτες για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Τον Μάιο, οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ ανακάλυψαν ότι οι εν λόγω εταιρείες ανήκουν σε έναν όμιλο με επικεφαλής τον επιχειρηματία στη Γάζα, Ζαχίρ Γιουνές Σμαλάχ, ο οποίος φέρεται να τις χρησιμοποιεί για να “διοχετεύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια” από το Ιράν στη Χαμάς, ανέφερε δημοσίευμα στην εφημερίδα “Τζερούσαλεμ Ποστ” (Jerusalem Post).

Οι σοκολάτες κατασχέθηκαν και το υπουργείο Άμυνας με επικεφαλής τον Μπένι Γκαντζ ανακοίνωσε: “Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις ενέργειες κατά της ενίσχυσης της Χαμάς. Η Χαμάς χτίζει τη στρατιωτική δύναμη της σε βάρος των ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας που καταρρέουν υπό το βάρος της οικονομικής ύφεσης”.

Οι χρήστες στα social media βρήκαν την ευκαιρία να χλευάσουν το κράτος του Ισραήλ. Ακόμα και ο διευθυντής σύνταξης της “Τζερούσαλεμ Ποστ” Γιαακόβ Κατζ, δεν άντεξε στον πειρασμό.  “Είναι οι σοκολάτες ο νέος εχθρός του κράτους του Ισραήλ;”, αναρωτήθηκε παραπέμποντας στην πρόσφατη αντιπαράθεση της χώρας του με την αμερικανική εταιρεία παγωτών Ben & Jerry’s.

Τον Ιούλιο η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει τις πωλήσεις των προϊόντων της στις κατεχόμενες από τους Ισραηλινούς περιοχές στη Δυτική Όχθη.  Αντιβαίνοντας την πολιτική της μητρικού ομίλου Unilever, η Ben & Jerry’s ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει την τοπική άδεια παροχής των προϊόντων της στη Δυτική Όχθη σε ένδειξη απαρέσκειας για την ισραηλινή τακτική του εποικισμού στις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή. Η σχετική άδεια σε τοπικό παραχωρησιούχο εκπνέει στα τέλη του 2022.

Η εταιρία που εδρεύει στο Βερμόντ των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει την παρουσία της στο Ισραήλ, αλλά υπό άλλη μορφή (προφανώς σε συνεργασία με άλλη τοπική εταιρεία) και χωρίς παρουσία στη Δυτική Όχθη. Η πώληση των προϊόντων της στις περιοχές που έχουν καταλάβει Ισραηλινοί έποικοι “είναι ασύμβατη με τις αξίες μας”, είχε δηλώσει η εταιρεία παγωτών.

Το Ισραήλ αντέδρασε έντονα, προειδοποιώντας τη μητρική Unilever με “σοβαρές συνέπειες”.

Πηγή: RT News, Times of Israel

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα